DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Integratie van domotica en alarminstallatie?


Domotica staat voor integratie van systemen, daarom rijst de vraag of een huisautomatiseringssysteem met aanwezigheidsmelders en/of bewegingsmelders ook als alarminstallatie kan dienen. Immers, daarmee vervalt de noodzaak om aparte aanwezigheidsmelders en/of bewegingsmelders te monteren voor domotica en alarm. DomoZine geeft antwoord.

Technisch is er tussen de alarminstallatie en de domotica veel overlap, afscherming is technisch ook mogelijk en de componenten zijn er ook, tot en met speciale alarmcentrales toe. Toch wordt het in Nederland niet gedaan. Zijn er wettelijke eisen die dit verhinderen? We legden de vraag voor aan Henk in ''t Veld van NCP Certificatie BV en hij antwoordt als volgt: ''Voor woningbeveiliging moet aan diverse eisen worden voldaan. Er is de BRL BORG, die verwijst naar Risicoklassenindeling en Installatie alsmede onderhoudsvoorschriften. Bovendien moeten alarminstallateurs aan bekwaamheids- en betrouwbaarheidseisen voldoen vanuit de Wpbr. Bovendien verwijst de BRL naar gecertificeerde componenten op basis van de NEN EN 50131-01-06 reeks. Daarmee is het wettelijk/publiek kader verlaten en een privaat kader ingebracht. Als aan alle bovenstaande eisen wordt voldaan kan wel degelijk met domotica worden samengewerkt. Voor zover mij bekend vindt domotica nog niet of nauwelijks plaats en is het marketingtechnisch gezien nog niet interessant. Bovendien is storing en onderhoud nog een issue. Dit zijn zomaar wat redenen waarom de combinatie domotica-/alarminstallatie nog niet op grote schaal wordt ingevoerd."

Wel toegestaan
Het mag dus wel, maar het wordt nauwelijks gedaan. Harnold den Ouden van Hager voegt daar aan toe: ''Het Hager KNX alarmsysteem mag in Nederland worden toegepast omdat het Europees gekeurd is bij VDS. Je kunt echter niet alles via KNX laten lopen. Toegestane koppelingen met KNX betreffen het hergebruik van PIR sensors voor comfortdoeleinden (zoals lamp aan etc.) en het stellen van voorwaarden voor het scherp zetten van het alarm (zoals of de poort dicht is). Ook het voorkomen van vals alarm (via KNX bepaalde deuren en poorten blokkeren) en het aanzetten van de aanwezigheidssimulatie (zoals licht aan, gordijnen open/dicht etc.) zijn alarmfuncties, die aan KNX kunnen worden toevertrouwd. Daarentegen moeten de beveiligde functies (zoals het aan- en uitzetten van het alarm) gescheiden zijn van KNX. Ook onbeschermde RF koppelingen zijn uit den boze. De afstandsbediening van het Hager tebis alarmsysteem heeft overigens wel twee beveiligde bedieningstoetsen waarmee een deur, hek of garagepoort kan worden geopend via het bedrade deel van KNX. Omdat bedrading binnen het gebouw ligt en dus beschermd is, is dat wel toegestaan."

Verschil tussen aanwezigheidsmelder/bewegingssensor en alarmmelder
Een bewegingsmelder of aanwezigheidsmelder voor domotica is standaard aanzienlijk minder nauwkeurig dan de alarmmelder. Sommige aanwezigheidsmelders kunnen evenwel ook als alarmmelder functioneren. Daartoe zijn zij uitgerust met een pulsteller. Om vals alarm te voorkomen, telt deze pulsteller binnen een bepaald tijdsbestek meerdere bewegingen, voordat een melding wordt doorgegeven. Lees ook het aparte artikel op DomoZine over de verschillende aanwezigheidsmelder en bewegingssensoren die op de markt zijn.

In deze villa werken de sensors van de alarmcentrale tevens als bewegingsmelders voor de domotica

Andersom
Wat inmiddels wel gebeurt is dat de detectoren van de alarmcentrale toegepast worden voor de domotica. De alarmcentrale blijft daardoor leidend en de certificering komt niet in gevaar. Een goed praktijkvoorbeeld hiervan is de villa in Limburg, die door Puts Elektro werd uitgerust met Intensia domotica. Peter Puts: "Is er alarm dan zorgt de domotica-installatie ervoor dat overal in en om het huis de verlichting aanspringt en dat de rolluiken omhoog gaan."
Joep Dijkhuizen van D-Touch Visualisering integreerde alarm en domotica in een villa in Budel: "Tot voor kort was dat praktisch onmogelijk, maar met de door ons ontwikkelde gateway wel. Daardoor hoef je in de hal en de overloop maar EEN melder te monteren: deze communiceert direct met de alarmcentrale en indirect

 
 
 
© CPS Publications BV