DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

SMS-bericht uit de meterkast


Iedereen wil onmiddellijk op de hoogte worden gebracht als zich (bijvoorbeeld tijdens afwezigheid) iets onregelmatigs voordoet. Denk aan een inbraak, brand of een netstoring. Een moderne oplossing is, om in zulke situaties automatisch een SMS-bericht te versturen.

De betrokken personen ontvnagen het SMS'je op hun mobieltje ongeacht waar zij zich bevinden. DDS Electronics levert een uitgebreide reeks GSM alarmmodules voor het verzenden van SMS-berichten (alarm) en/of het ontvangen van SMS-berichten, bijvoorbeeld om apparatuur op afstand te schakelen. Op de redactie bekeken we de Multilarm GSM SV2000GM-AD. Deze DIN-railmodule kan SMS-berichten sturen naar een GSM-telefoon, maar ook naar de ARA-pro meldcentrale.

De unit schakelt om van alarmering naar een programmering

Hard- en software
Aan de voorzijde van het apparaat zit een computer-aansluiting (voor het programmeren van de GSM Multilarm), een programmeer/resetknop en een sleuf voor de SIM-kaart. De eerste stap is het plaatsen van de SIM-kaart. Dat kan een SIM-kaart met een pre-paid beltegoed zijn of een kaart waar een SIM-only abonnement achter hangt. Voordat u de SIM-kaart in de module plaatst, moet hij eerst even in een mobiele telefoon van een andere PIN-code worden voorzien, namelijk de viercijferige pincode die met de GSM Multilarm module wordt meegeleverd. Tevens moet u voicemail uitschakelen en de nummerherkenning inschakelen. Daarna kan de SIM-kaart in de sleuf van de GSM Multilarm worden geschoven.

Het programmeren geschiedt met behulp van een pc en doorgaans is dat een eenmalige klus. Zo moet u bijvoorbeeld de telefoonnummers inprogrammeren, die de module ingeval van nood moet bellen. De communicatie met de pc loopt via een RS232c seriële poort waarvoor kabels en adapterpluggen worden meegeleverd. Een beetje ouderwets, want welke notebook heeft er nu nog een seriële aansluiting? Optioneel is overigens wel een USB-adapter te bestellen, die ons inziens beter standaard meegeleverd zou kunnen worden.

Bovenop de module zitten twee potentiaalvrije ingangscontacten en een netvoedingsaansluiting (8-35V gelijkspanning of 15-28V wisselspanning). Het ene ingangscontact kan bijvoorbeeld worden verbonden met een inbraakalarm, het andere met een zorg- of brandalarm, maar bijvoorbeeld ook met een productiemachine die bij storing een signaal geeft of met een contact op een vluchtwegdeur. De mogelijkheden zijn legio.

Nadat de SIM-kaart is geplaatst en de computeraansluiting is gemaakt kan de SEVPROG software vanaf de meegeleverde cd-rom worden geïnstallleerd en gestart. De software is universeel geschikt voor verschillende hardware, dus moet u via de menukeuze Opties aangeven, welke hardware precies aanwezig is: de Multilarm type SV2000GM-AD.

Programmeren van de Multilarm

Programmeren
Vervolgens kunt u de module inschakelen. Druk meteen op de Reset/Programmeer-knop aan de voorzijde, om hem in programmeermodus te zetten (technici kunnen in afbeelding 1 zien hoe de unit daarmee de arbiter omschakelt van alarmering naar een programmering, die werkt met AT-commando's).

Alle lampjes knipperen nu en zodra uw pc de module herkend heeft laat het SEVPROG scherm links onderin de Status info 'Verbonden' zien. Klik op Nieuw en vul op de tabbladen in wat er moet gebeuren als Contact1 of Contact2 geactiveerd wordt, zie afbeelding 2. Stel dat u Contact1 hebt verbonden met de inbraakalarmcentrale, dan kunt u op het tabblad behorend bij Contact1 aangeven dat bij activering van het contact het SMS bericht 'Inbraakalarm' moet worden verstuurd naar het eveneens op dit tabblad op te geven telefoonnummer. Mocht dat nummer niet reageren dan gaat het SMSje naar het volgende door u opgegeven nummer enzovoort (zie afbeelding 3). Rechts is ruimte voor 8 telefoonnummers. Door bij optie Terugbeltijd nul in te vullen, wordt niet op een reactie gewacht en zal uw bericht naar álle nummers worden gestuurd. Bij Contactingang geeft u aan of het contact in rusttoestand gesloten (NC, normally closed) of open (NO, normally open) is. Bij Herstelmelding vult u Ja of Nee in; bij Ja wordt er opnieuw een SMSje gestuurd als het contact weer hersteld is. Terwijl u een veld invult, vertelt een bijbehorende helptekst rechts in het venster wat de betekenis is van het veld en wat u moet doen.

Op het tabblad van het tweede contact doet u hetzelfde. Als u dit contact koppelt aan de brandmelders in het pand is een passend SMS-bericht bijvoorbeeld 'Brandalarm'.

Ook op het tabblad Voeding kunt u telefoonummers invullen. Deze krijgen een SMS-bericht ingeval van een netstoring of stroomuitval.

Mocht een telefoonnummer niet reageren dan gaat het SMSje naar het volgende telefoonnummer

In gebruik nemen
Via de knop Programmeren stuurt u deze set informatie naar het flash- of SIM-geheugen van de Multilarm. Schakel de unit uit en weer in en de Multilarm is klaar voor gebruik. De beide contacten kunnen worden verbonden met het inbraakalarm, het brandalarm of andere toepassing die bewaakt moet worden. Nu knippert er alleen een groen LEDje op het frontpaneel. Pas als een van de contacten geactiveerd wordt, treedt het apparaat in werking en worden de telefoonnummer(s) gealarmeerd. De stroomopname van de Multilarm is maximaal 20 mA. Daardoor kan hij gemakkelijk gevoed worden uit een KNX-voeding, maar anders is een eenvoudige beltransformator ook voldoende. Mocht de netspanning uitvallen, dan neemt een kleine accu in de unit de functies over. Hij is dus ook operationeel, als er geen netspanning (meer) aanwezig is. U krijgt daarover wel een SMSje. En natuurlijk ook als een van de contacten geactiveerd wordt.

Twee puntjes verdienen uw aandacht. In tegenstelling tot mobiele telefoons is in de module geen antenne ingebouwd, dus u dient in veel gevallen een externe antenne aan te brengen. Aan de onderzijde van de DIN-railmodule bevindt zich daarvoor een aansluiting. Het tweede punt betreft de montage. Van oorsprong is de Multilarm ontwikkeld voor industriële toepassingen: zodra een machine uitvalt worden de betrokkenen via SMS berichtgeving ingelicht. De behuizing van de Multilarm is daarom uitgevoerd als een industriële aanstuurmodule en is daardoor groter dan wat er standaard in een meterkast zit. En wat ook de standaard is voor domotica-modules. De module past weliswaar op een europrofiel DIN-rail, maar aan de frontzijde steekt hij uit (verticaal en naar voren) en daarmee moet bij montage rekening worden gehouden.

Tot slot
De Multilarm is een handig, compact en betrouwbaar apparaat, voor wie onmiddellijk geïnformeerd wil worden over een onregelmatigheid. Door de potentiaalvrij contacten is de toepassing universeel en kan zo'n onregelmatigheid van alles zijn: inbraak, brand, een deur die opent, een machine die uitvalt etc. De programmering vraagt even wat tijd, maar is slechts eenmalig. In gebruik is de Multilarm een apparaat waar men verder geen omkijken naar heeft. De Multilarm is ook leverbaar in een uitvoering voor analoge telefoonlijnen (PSTN) en analoge ingangen en schakeluitgangen.

www.d-d-s.nl 
 
 
© CPS Publications BV