DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Comfort- en Veiligheidsfuncties in zorgcomplex Kerkakkers


Om aan de veranderende zorgbehoeften tegemoet te kunnen komen, is het nieuwe zorgappartementencomplex van de Stichting Groenhuysen voorzien van tal van comfort- en veiligheids-functies. Zo gaat bij een zorgoproep het licht vanzelf aan, terwijl de tv en kookplaat uitgaan.

Met deze en andere functies wil de stichting de bewoners in staat stellen om zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven te houden.
De hiervoor toegepaste techniek is zodanig uitgevoerd dat deze voor de bewoners zeer eenvoudig in het gebruik is en niet als storend wordt ervaren. De basis voor de technische voorzieningen wordt gevormd door ABB's i-bus© EIB/KNX-systeem, een hoogwaardig bussysteem dat tal van functies voor comfort, veiligheid en energiebesparing ondersteunt.

Gefundeerde keuze voor EIB/KNX
Kerkakkers in Rucphen is een nieuw zorgcomplex van Stichting Groenhuysen en woningcorporatie Zorg voor Wonen waarin 53 huur- en 12 koopappartementen alsmede 12 verpleegbedden zijn ondergebracht. Bij de ontwikkeling van de appartementen is door de stichting rekening gehouden met de steeds grotere behoefte aan techniek in zorgwoningen; niet alleen voor huidige maar ook voor toekomstige bewoners. Om deze techniek voor de bewoners toegankelijk te maken werd gekozen voor het EIB/KNX-systeem. Dit systeem is namelijk merkonafhankelijk, biedt daardoor een veelomvattend pakket componenten en laat zich eenvoudig integreren met andere systemen. Via het bussysteem kunnen tal van elektrische apparaten en installaties via één stuurleiding worden geschakeld, gestuurd en geregeld. Bij zorgcomplex Kerkakkers zorgen bijna 1200 EIB-componenten voor de besturing van onder meer de zonwering, de (elektrische) kookplaat, de verlichting en een aantal stopcontacten in de woningen, de verlichting in centrale gangen en de terreinverlichting.

Voor het oproepen van verpleegkundigen wordt gebruik gemaakt van een separaat zorgoproepsysteem op basis van IP-telefonie. Het oproepsysteem alsook het LAN-netwerk en de intercom- en deurvideosystemen zijn gekoppeld aan het EIB/KNX-systeem. Door de koppeling van zorgoproep- en EIB/KNX-systeem worden bij een zorgoproep automatisch bepaalde acties genomen. Zo schakelt de verlichting in een appartement automatisch in wanneer een oproep wordt geplaatst, terwijl gelijktijdig de kookplaat wordt uitgeschakeld. Op deze manier wordt niet alleen de zorgverlening vergemakkelijkt, maar ook de veiligheid van de bewoner gegarandeerd.


TV-geluid automatisch uit tijdens een oproep
Een belangrijk voordeel van het EIB/KNX-systeem is dat naderhand altijd nog extra functionaliteiten kunnen worden toegevoegd zonder bijzondere ingrepen. Vaak volstaat een enkele aanpassing in de software en dat biedt niet alleen uitkomst wanneer tijdens het bouwproces de functie van een bepaald gebouwdeel verandert, maar maakt het ook mogelijk om de functionaliteit van de woning steeds op de bewoner(s) af te stemmen. Zo kunnen indien gewenst patiënten worden gemonitord door middel van activiteitenmeting. Ook kan het geluid van de televisie worden uitgezet wanneer een (zorg)oproep wordt geplaatst.

Visualisatie op touchscreen
Voor de visualisering van de centrale functies is in de beheerdersruimte van Kerkakkers een touchscreen aanwezig. Zo wordt de centrale verlichting, die door middel van schemer- en klokfuncties volledig automatisch wordt gestuurd, visueel op het scherm gepresenteerd en op afstand geregeld door het scherm aan te raken. Datzelfde geldt voor de toegangsregistratie. De appartementen zelf zijn voorzien van Busch-Jaeger schakelmateriaal. Om de herkenbaarheid voor bewoners zo groot mogelijk te houden, werden standaardschakelaars geselecteerd. Door deze te voorzien van 'EIB-intelligentie' konden ook deze worden opgenomen in het bussysteem.

Het ABB i-bus© EIB/KNX-systeem werd geleverd en geprogrammeerd door Instaver Systems. De elektrische installatie werd aangelegd door Elkor Elektrotechniek uit Roosendaal.www.abb.nl 
 
 
© CPS Publications BV