DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Toegangscontrole: online versus offline en virtueel online


Een van de disciplines, die steeds meer aandacht krijgt, is toegangscontrole. En dan vooral online toegangscontrole. Lees hier over de verschillen tussen offline en online en de voordelen van de laatste.

Er is sprake van 'toegangscontrole' als in plaats van mechanische cilindersloten gebruik wordt gemaakt van elektronische uitvoeringen. Gebruikers hebben slechts een kaart, transponder of tag nodig om (geautoriseerd) meerdere sloten te kunnen openen. Zij hoeven de kaart, transponder of tag slechts bij de lezer te houden. Werken de toegangscontrolesystemen geheel zelfstandig, zonder koppeling met een centraal computersysteem, dan spreken we van een offline toegangscontrolesysteem.

Bij online toegangscontrole zijn de lezers draadloos of bekabeld met een computersysteem verbonden. Op deze computer kunnen met behulp van software de autorisaties worden verleend en alle aanvragen en gegevens van de lezers worden verzameld. Het grote voordeel van online is dat de beheerder op elk moment een actueel statusoverzicht kan opvragen. Ook zijn extra toepassingen mogelijk, zoals werktijdregistratie, aanwezigheidsregistratie, projecttijdregistratie enz. Een nadeel zijn de relatief hoge investering in apparatuur, bekabeling en installatiekosten. Een recent geïntroduceerde tussenvorm, die deze nadelen niet heeft, is het virtuele online netwerk.

De innovatieve CodeCilinder werkt als een brandkastslot en is gemakkelijk op maat te maken

Opening Controls - TeleCilinder en TeleOpener
Opening Controls introduceerde een aantal noviteiten, die specifiek bedoeld zijn voor de zorg. Matthijs Houweling: 'Een veelvoorkomend probleem in de zorg is dat vaak niemand weet, wie welke sleutel heeft of wanneer die is gebruikt. Met de TeleCilinder en TeleOpener maken we daar een eind aan.' In een zorgwoning is de bestaande deurcilinder in een paar minuten te vervangen door de TeleCilinder. Deze communiceert draadloos met de TeleOpener, die verbonden wordt met bijvoorbeeld een alarmsysteem, dat op zijn beurt via een telefoonlijn in verbinding staat met een zorgmeldcentrale. Matthijs: 'Of met een GSM-module. Daar stop je een prepaid SIM-kaart in met beltegoed. Dat tegoed raakt nooit op, want bellen doet de GSM-module niet. Hij w&Amp;oacute;rdt namelijk gebeld, bijvoorbeeld door een geautoriseerde zorgmedewerker of bezorger van Tafeltje Dekje. Iedereen heeft immers zijn GSM bij zich, er hoeven geen kostbare sleutels of kaarten vooraf worden uitgegeven: als deze mensen op hun mobiele telefoon een code typen wordt de TeleCilinder ontgrendeld.' De elektronica in de TeleCilinder, een product van Seccor uit M&Amp;uuml;nchen, maakt gebruik van streng beveiligde en VDS-gekeurde protocollen, die ook voor het vrijgeven van alarminstallaties worden toegepast. Alle handelingen worden in een elektronisch logboek in de cilinder opgeslagen (optie). De in de cilinder ingebouwde batterij is goed voor 120.000 handelingen. Matthijs: 'De combinatie van Telecilinder met TeleOpener kost 550 euro en dat is een fractie van wat traditionele oplossingen tot nog toe kostten. Mede doordat er geen ingewikkelde bedradingen over of door de deur aangelegd hoeven te worden, wordt fors bespaard op installatiekosten. Als de TeleCilinder dan ook nog wordt voorzien van een code, hoeft men vooraf ook geen kaarten of sleutels uit te geven; een code is in principe onmiddellijk beschikbaar. Een bijkomende bijzonderheid is, dat de lengte van de cilinder aanpasbaar is: tijdens montage kan de installateur de cilinder met tussenstukjes op lengte maken. Dat betekent dus, dat je deze cilinders niet op maat hoeft te bestellen, maar gewoon op voorraad kunt houden.'
Tevens werd een prototype getoond van de CodeCilinder. Opnieuw een cilinder met aan binnen- en buitenzijde een draaiknop, die zonder bekabeling wordt toegepast. Aan de buitenzijde is de draaiknop voorzien van een cijferverdeling 1, 2, 3 etc. Zodra de knop aangeraakt wordt, licht het bovenste cijfer op. Door vervolgens een cijfercombinatie te kiezen - net als bij een brandkast - wordt het slot vrijgegeven. Door middel van een programmeersleutel zijn voor kleine groepen gebruikers met weinig fluctuaties sleutels in en uit te programmeren. Bij grotere aantallen gebruikers is de Keymanager software een geschikte beheertool. Ook voor deze stand-alone oplossing geldt, dat de lengte van de cilinder ter plaatse aanpasbaar is.

Toegangscontrole van Kaba

Kaba - TouchGo
Met de TouchGo laat Kaba zien hoe gebruiksvriendelijk toegangscontrole kan zijn. Kaba heeft namelijk een innovatieve manier gevonden die het niet meer nodig maakt, dat de gebruiker een transponder of toegangskaart bij het slot houdt. De gebruiker kan volstaan met het bij zich dragen van een transponder, bijvoorbeeld in zijn zak, omdat handig gebruik wordt gemaakt van de geleidende eigenschappen van het lichaam. Zodra de gebruiker in de buurt van het slot komt, wordt de informatie van de transponder aan het slot doorgegeven en ontgrendelt het slot. De antenne, die het 'lichaamssignaal' ontvangt, kan weggewerkt worden in het deurbeslag of onder de grond v&Amp;oacute;&Amp;oacute;r de deur.
Voor online bewaking is er Kaba exos, een veelomvattende systeemoplossing voor toegangscontrole en beveiliging van gebouwen. Dit systeem beschikt over functies voor de bewaking en sturing van verschillende installaties in het gebouw zoals tourniquets, veiligheidssluizen, sturingen, lezers en elektronische sluitcilinders.
Tevens liet Kaba de werking van CardLink zien, Kaba's onbekabelde toegangscontrole concept dat de brug legt tussen een online systeem en draadloze (mechatronische) componenten. Met CardLink worden de toegangsrechten centraal beheerd op een pc, bijvoorbeeld bij de receptie, de HR-afdeling of de beveiliging. De eerste lezer in het pand is een bekabelde online lezer, die via het netwerk in verbinding staat met de pc. Zodra zij door de hoofdtoegang komen houden gebruikers hun tag bij deze eerste kaartlezer; als er een mutatie in de toegangrechten is, wordt dit met LED's kenbaar gemaakt. De gebruiker kan zijn tag vervolgens bij een speciale update terminal laten voorzien van actuele autorisatiegegevens en datum- en tijdstempels voor alle volgende deuren. Het is dus niet nodig om die autorisaties lokaal, bij de diverse deuren afzonderlijk, in te programmeren. CardLink wordt vooral toegepast op luchthavens, financi&Amp;euml;le instellingen, het onderwijs, de gezondheidszorg, productiebedrijven enzovoort. Bijzonder is dat CardLink ook chiptechnologie ondersteunt, die Kaba 25 jaar geleden al toepaste. De duurzaamheid van Kaba-technologie staat derhalve garant voor een gunstige ROI. Kaba-dealer Mastermate, die zijn eigen stand op De Beurs had, liet ook enkele oplossingen van Kaba zien. Het brede pakket oplossingen, dat Kaba op het gebied van toegangscontrole levert, maakt het Mastermate mogelijk om haar klanten totaaloplossingen aan te bieden: beveiligingsdeuren, schuifdeuren, tourniquets, veiligheidssluizen, toegangscontrole etc.

Via zijn PDA kan de zorgmedewerker zelf een autorisatie op zijn BlueChip sleutel programmeren

F+W - Bluechip nu ook voor extramurale, ongeplande zorg
F+W heeft de mogelijkheden rond zijn elektronische BlueChip sleutel verder uitgebreid en geschikt gemaakt voor extramurale en ongeplande zorg. Dat is gebeurd in samenwerking met Mobile Keys. Piet Smit: 'Een moderne zorgmedewerker gaat op pad met een zakcomputer, want daar kun je tal van zaken op regelen. Bijvoorbeeld telemedicine, EPD, zorgregistratie, maar ook toegangscontrole.' Die laatste toepassing illustreert hij als volgt: 'Stel dat zich bij cli&Amp;euml;nt A iets voordoet. Op de zakcomputer verschijnt daarover een melding, compleet met de NAW-gegevens van de cli&Amp;euml;nt plus zijn telefoonnummer. De zorgmedewerker kan de klant desgewenst eerst even bellen, maar als de zaak ernstig is, kan hij/zij ook meteen besluiten de klant te bezoeken. Bij aankomst kan de zorgmedewerker zijn/haar Bluechip-sleutel via de zakcomputer zodanig programmeren dat daarmee (tijdelijk) toegang wordt verkregen tot de woning.'
De zakcomputer die Smit tijdens de demonstratie gebruikt is een robuust uitgevoerde PDA van Motorola, die met Windows Mobile 6 draait. Piet Smit: 'Mobiele zorgapplicaties draaien bijna allemaal onder dit besturingssyteem, dus is Windows Mobile 6 een logische keuze. Bovendien is deze PDA uitgerust met een GPS-ontvanger, zodat op de zorgmeldcentrale precies is te zien waar de zorgmedewerker is en dat biedt een stukje extra veiligheid, vooral omdat zorgmedewerkers vaak 's nachts op pad gaan. Ook kunnen we door de continue verbinding met de thuisbasis zien of het systeem nog actief is. Afhankelijk van de GPS-locatie van de zorgmedewerkers in het veld kan de centralist bepalen, wie het dichtst bij is om die oproep te beantwoorden; overigens kan dat ook automatisch. Zo verhoog je de kwaliteit van de zorgverlening, terwijl medewerkers minder hoeven te reizen, direct en geautoriseerd toegang hebben tot de woning en effici&Amp;euml;nter kunnen werken. Over het geheel gezien kun je daarmee flink op kosten besparen.'


LoXX - Mobieltje als sleutel
Een mobiele telefoon met Bluetooth kan dienen als een veilige en zeer comfortabele sleutel. LoXX bewees dit op zijn stand, waar een LoXX ONE slot was opgesteld samen met een klein kastje, de LoXX-Sorex Bluetooth sleutel. Beide communiceren draadloos met elkaar. Zodra nu een drager van een (geautoriseerde) Bluetooth mobiele telefoon het slot nul tot veertien meter nadert, wordt deze automatisch door de Bluetooth sleutel herkend. Vervolgens wordt ter verificatie een 128-bit veiligheidscode gestuurd. Als die klopt stuurt de Bluetooth sleutel draadloos de LoXX ONE aan en wordt de deur volledig ontgrendeld door de motor, die in de LoXX ONE zit. Merk op, dat er dus niet gebeld hoeft te worden met het mobieltje om de deur te openen. De installatie en het beheer van dit systeem is eenvoudig. Er is geen speciale software nodig en elke telefoon met Bluetooth is toepasbaar. In de 'Basic' uitvoering is deze oplossing geschikt voor de herkenning van maximaal 10 telefoontoestellen. Tevens is het slot te openen met een speciale meegeleverde afstandsbediening. De 'professional' versie ondersteunt 2500 telefoontoestellen; deze versie werkt wel met beheersoftware.
 
 
 
© CPS Publications BV