DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Met GPS dwaalbewaking zijn mensen, dieren en dingen vlot terug te vinden


Een oudere, kind of hond gaat onopgemerkt aan de wandel. Paniek bij familie, verzorger of eigenaar. Hoe vind je de dwalende snel weer terug? Of je auto of jukebox als die gestolen wordt? Slimme technologie komt te hulp.

Mijn ouders zijn rond de negentig en wonen nog zelfstandig op de Veluwe. Mijn moeder wordt al wat vergeetachtig, mijn vader is al in een verder stadium. Hun huishouden draait op - wat ik noem - de automaat. Zolang er niets afwijkends gebeurt, gaat alles goed, elke verandering daarentegen kan verstorend werken. Maar ze hebben het naar hun zin en willen blijven wonen waar ze zitten, hoewel het voor mijn moeder wel steeds zwaarder wordt. Zo is mijn vader er het afgelopen jaar driemaal tussenuit gepiept, terwijl zij er niets van merkte. De laatste keer was dat om vier uur 's nachts: ze werd wakker, de plek naast haar in bed was leeg en ook beneden was hij nergens te bekennen. Grote paniek. Ze belde o.a. de politie. Die arriveerde al na een half uur en (gelukkig) kwam tegelijkertijd ook mijn vader aangelopen: strak in het pak, hoedje op en aan de hand van een man, bij wie hij midden in de nacht had aangebeld. Zijn vrouw had mijn vader herkend van haar collecterondes en zo liep dit avontuur - met dank aan de buurtbewoner - goed af.

Gecontroleerde bewegingsvrijheid
Het is slechts één voorbeeld, maar zo zijn er natuurlijk talloze. Ouderen, patiënten, kinderen, ook tbs'ers en huisdieren en zelfs auto's of dure machines, ze kunnen in een oogwenk verdwenen zijn. Wat kan de techniek in die gevallen betekenen? Hoe kun je voorkomen dat een persoon, dier of object uit je aandachtsveld dreigt te ontsnappen. Of - als het al gebeurd is - hoe vind je die weer terug? Aan de ketting leggen is één ding, maar dat wens je niemand toe. Je gunt iedereen bewegingsvrijheid, maar wel gecontroleerd. Dwaalbescherming is hiervoor de oplossing. Dwaalbescherming beschermt de oudere met een ongecontroleerde drang tot dwalen, tegen zichzelf en tegen zijn omgeving. Voorop staat dat de persoon zijn bewegingsvrijheid behoudt, dat zijn integriteit niet wordt aangetast en zich amper bewust is van het feit dat hij 'gecontroleerd' wordt.
De focus van dit artikel richt zich op oudere mensen. In principe zijn er voor hen twee vormen van dwaalbescherming: de lokale variant, die zich beperkt tot bijvoorbeeld het terrein van een zorginstelling of woning, en de niet-lokale vorm, die tot buiten de zorginstelling of woning werkt.


Rust en tijdwinst
In een zorginstelling is het dwaalbeschermingsysteem doorgaans een verlengstuk van de reeds aanwezige toegangscontrole. Die zijn er in tal van varianten, tot en met IP-gekoppelde systemen toe. De werking is heel eenvoudig: zodra de persoon de afdeling, het pand of het terrein dreigt te verlaten, vindt er een signalering plaats. Dat kan bijvoorbeeld een bel zijn, of een stil alarm, maar ook een bericht op het pc-scherm van de receptie of een tekstboodschap op de pager van de verantwoordelijk verpleegkundige. De melding laat de naam van de persoon zien en de plek waar hij zich bevindt. Andere mogelijkheden zijn dat de deuren sluiten en/of dat de lift op zijn plaats blijft staan. Het geheim zit hem in een kleine antenne, die de cliënt bij zich draagt en waar sensoren van de toegangscontrole op reageren. Lokale dwaalbescherming vereist aanpassingen in de infrastructuur van de toegangscontrole (sensoren, antennes e.d.). Ook zijn softwarematige uitbreidingen en bijbehorend onderhoud nodig. Samen zijn die bepalend voor de kosten.

Op een pc-schem, smartphone of gewone (!) mobiele telefoon is precies te zien waar Emily van Zuiden zich bevindt

Dwaalbescherming via GPS
Bij de niet-lokale vorm van dwaalbescherming genieten mensen een grotere bewegingsvrijheid. Hoe groot die vrijheid is, wordt per persoon vastgelegd in de antenne, die de persoon bij zich draagt. De een mag bijvoorbeeld het nabijgelegen park in, iemand anders mag niet verder dan het eind van de oprijlaan. Deze vorm van dwaalbescherming werkt volgens het principe van GPS, Global Positioning System, net als de navigatie in auto's (tomtom). De werking is simpel: de cliënt draagt een kleine GPS-antenne bij zich, bijvoorbeeld om de nek, aan de broekriem of aan de rollator. Zodra hij/zij zich buiten het hem of haar toegestane gebied dreigt te begeven, vindt alarmering plaats. Een of meer verantwoordelijken ontvangen op hun mobiele telefoon een bericht met de naam van de dwaler en de plek waar die zich op dat moment bevindt. Op een pc-scherm of smartphone is vervolgens precies te zien waar de cliënt uithangt: op een 3D-plattegrond van de omgeving wijst een pijl de locatie aan tot op 5 meter nauwkeurig. Dankzij die nauwkeurigheid is dwaalbescherming via GPS ook lokaal toepasbaar, terwijl hij in mogelijkheden verder gaat dan de lokale variant. Zo kan de drager alarm geven door op de alarmknop op de antenne te drukken, bijvoorbeeld na een val. Kosten zullen uitkomen op circa 300 euro per persoon.

Tot slot
Kenmerk van dwaalbescherming is, dat alleen gewaarschuwd wordt, wanneer dat werkelijk nodig is. Medewerkers van de instelling kunnen dus gewoon hun werk doen, zonder zich continu zorgen te moeten maken, waar hun cliënten uithangen. Zo geeft dwaalbescherming veel rust, terwijl er bovendien meer tijd is voor zorgverlening.

Lees ook het praktijkartikel over QUOgle op www.domozine.nl.

www.quogle.com 
 
 
© CPS Publications BV