DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Gigaset


Met Gigaset elements sta je in verbinding met je huis, waar je ook bent

Gigaset elements is een slimme oplossing voor moderne, mobiele en netwerkende mensen. Met Gigaset elements kun je namelijk heel gemakkelijk je huis in de gaten houden. Zodra ergens in huis iets mis is, krijg je bericht op je smartphone en kun je bijvoorbeeld de buren of de politie bellen. DomoZine ging met een aantal 'elements' aan de slag en was onder de indruk van het gemak waarmee je de componenten aanbrengt en in werking stelt. Er komt geen draad, boormachine of vakman aan te pas! Bovendien is Gigaset elements supersimpel te bedienen vanaf je smartphone.


Gigaset, of liever gezegd Gigaset Communications GmbH, is een van ’s werelds grootste producenten van draadloze telefoontoestellen en marktleider in Europa voor DECT-telefoons. De ontwikkeling vindt plaats in Düsseldorf, de productie zit net over de grens in Bocholt. Vorig jaar introduceerde het bedrijf de nieuwe Gigaset elements productijn in onder meer Frankrijk en Duitsland. Sinds afgelopen voorjaar is de nieuwe veiligheidsoplossing ook in Nederland verkrijgbaar.


Modules

De Gigaset elements starter-kit bestaat uit een basisstation ‘base’ en twee intelligente sensoren: deursensor ‘door’ en bewegingssensor ‘motion’. Daarmee kun je één ruimte bewaken en één deur. Met extra sensors kun je méér deuren, ruimtes én ramen in de gaten houden. Behalve los verkrijgbare deur- en bewegingssensoren kun je het systeem ook uitbreiden met raamsensors ‘window’ en de alarmgever ‘siren’. Door deze modulaire opzet (basisstation met meerdere sensoren) is de oplossing geschikt voor zowel kleine als grote woningen. Alarm- en andere meldingen krijg je binnen op je smartphone. Er is een gratis app voor iOS (vanaf iPhone 3Gs en iOS 6.1) en Android (vanaf versie 2.3); plannen voor een Windows mobile app zijn er nog niet.

Aan de slag

De Nederlandse handleiding is heel duidelijk, maar eigenlijk spreekt de inhoud van de starter-kit voor zichzelf. Al tijdens het uitpakken begrijp je wat je moet doen en hoe je de diverse onderdelen moet samenstellen. Elke sensor werkt op een meegeleverde 3 Volt batterij; zodra je die in de sensor hebt gestoken geeft een geel knipperend ledje aan dat de module werkt. Met de meegeleverde plakstrips plak je 'door' op je voordeur en 'motion' in de gang of in een andere ruimte.


De module 'base' heeft twee aansluitin-gen: één voor de meegeleverde net-adapter en één voor verbinding met de in huis aanwezige internetrouter. Dat is alle bedrading die Gigaset elements nodig heeft. Drie ledjes geven aan dat 'base' werkt. Als laatste haal je de app op van de Apple App Store of Google play. Zodra je de app voor het eerst start moet je je aanmelden bij Gigaset via de knop 'Registreren': geef je naam, e-mailadres en verzin een sterk wachtwoord. Let op: geef wel je echte e-mailadres op, want een wijziging kan daarna alleen via de helpdesk van Gigaset.
Zodra je bent aangemeld laat je 'base' (eenmalig) kennis maken met jouw smartphone: daartoe druk je op de 'paring' knop (deze zit op 'base') en vul je in de app de activatiecode in, die achterop 'base' is afgedrukt.
De app geeft meteen een overzicht van alle elements die je in huis hebt, dus in het geval van de starter-kit: drie iconen base, door en motion. Achter elke icoon zit een mini-menu met o.a. de optie 'help'. Als je hierop tapt krijg je de status van de sensor te zien, bijvoorbeeld: 'De sensor werkt correct en bewaakt je huis'. De deursensor heeft de menu-optie 'kalibreren'. Hiermee laat je de app weten hoe je de deur normaal opent en sluit. Zodra de deur dan een keer abnormaal wordt geopend of gesloten, dan wordt dit herkend als inbraak en krijg je een alarmbericht via e-mail. De afbeelding laat zien welk bericht we kregen, nadat we met een koevoet aan de deur hadden gemorreld: 'Mogelijke indringer'. Een soortgelijk bericht krijg je ook als 'motion' beweging detecteert. Op kat of hond reageert motion niet, alleen op mensen vanaf 25 kg. In je app hoef je alleen als modus aan te geven dat je 'van huis' bent. Of dat je weer 'thuis' bent. Zo simpel is het.Uitbreidingen
Wil je bij onraad ook in huis een alarm laten horen, schaf dan 'siren' aan. Deze is nog simpeler aan te sluiten dan de sensors, want het is een stekker, die je alleen maar in het stopccontact hoeft te steken. Het geluid is oorverdovend. In veel gevallen zal het de inbreker afschrikken, en anders horen de buren wel dat er iets mis is.
Wil je ook de ramen beveiligen, koop dan de raamsensor 'window'. Ook deze werkt geheel draadloos op een batterij. Net als 'door' plak je hem op het raamkozijn met de meegeleverde plakstrip en voer je eenmalig een kalibratie uit. Het handige van 'window' is bovendien dat je op afstand kunt bekijken of het raam dicht is. Daarmee heb je dus altijd antwoord op de vraag: 'heb ik het raam nou dichtgedaan of niet?' Let wel: het systeem controleert niet of een raam of deur op slot zit, alleen of deze open of gesloten is.


Gigaset elements is nog volop in ontwikkeling en wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Regelmatig worden er dan ook firmware-updates uitgebracht, die je moet downloaden naar de modules. Dat kost slechts één klik, dus ook dat is gemakkelijk. Je moet het wel voor élke module apart doen en modules als 'door' en 'window' moet je na een update opnieuw kalibreren.
Gigaset elements richt zich op dit moment vooral op veiligheid. Het helpt moderne, mobiele en netwerkende mensen om in contact te blijven met hun huis. Maar het concept biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo komt Gigaset binnenkort uit met 'plug', een tussensteker waarmee je op afstand licht en apparaten in huis in en uit kunt schakelen. Deze module gaat 49 euro kosten. Een andere nieuwe uitbreiding is de draadloze HD-camera waarmee je in een oogopslag kunt zien of alles thuis in orde is. DomoZine zal binnenkort aandacht besteden aan 'plug' en 'camera'.


Voor de technicus

Achter Gigaset elements zit een intelligente, zelflerende en veilige cloud-omgeving die huis en smartphone met elkaar verbindt. De sensoren van deze intelligente connected home-oplossing communiceren met 'base' via DECT-ULE, bekend van de Gigaset telefoons. Base communiceert via de cloud met de smartphone. Voordelen van deze technologie zijn de hoge betrouwbaar¬heid, de zeer veilige communicatie en het lage energieverbruik; ULE staat namelijk voor Ultra Low Energy. De lithium batterij in elke sensor gaat tot drie jaar mee. Daarna moet hij worden vervangen. Zo'n batterij (type DL123A) kost tussen 3 en 8 euro.
Gigaset elements staat geheel op zichzelf. Ook al liggen zijn roots bij Siemens en is Siemens de co-bedenker van bijvoorbeeld KNX, je kunt de twee niet met elkaar integreren. Goed beschouwd is dat zelfs een voordeel. Want de eenvoud van Gigaset elements is een ware verademing tegenover de complexiteit van KNX.
We moeten sowieso oppassen dat we niet alles willen integreren. De drang naar integratie dreigt uit te lopen op over-integratie. Natuurlijk is domotica een paraplubegrip voor technologie en willen we alle techniek in huis onder die ene paraplu vangen, maar dat betekent niet dat die paraplu per se één omgeving of één applicatie moet zijn. Er moet ruimte blijven voor deelgebieden en deeloplossingen, zeker als die significante meerwaarde toevoegen. En dat laatste is zeker van toepassing voor Gigaset elements, omdat je in een paar minuten een betrouwbaar huisbewakingssysteem opzet zonder hoge kosten en zonder duur abonnement.Conclusie

Gigaset elements is 'Made in Germany' en dat blijkt. Het systeem werkt net zo goed en betrouwbaar als de vertrouwde DECT-telefoon. Ergens is dat ook logisch, want in de modules vind je dezelfde chip als in een DECT-telefoon, alleen wordt nu de voice-functie niet gebruikt.Gigaset elements is vriendelijk geprijsd. De starter-kit heeft een retailadviesprijs van 199,99 euro (alle prijzen inclusief BTW). De losse componenten ‘door’, ‘motion’, ‘window’ en ‘siren’ kosten elk 49,99 euro. Er is geen sprake van een abonnement of abonnementskosten en ook de smartphone-app is gratis, zowel in aanschaf als in gebruik. Ga je verhuizen, dan neem je alle modules gemakkelijk mee naar je volgende adres! Daarmee is Gigaset elements ook nog eens waardevast. ‡


Gigaset elements camera 
 
 
© CPS Publications BV