DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Vraag naar Arduino-specialisten stijgt explosief


Simpele mini-computer is nieuwe standaard voor industrie en wetenschap

augustus 2017 - Bedrijfsleven en wetenschap passen steeds vaker een Arduino mini-computer toe als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van robotica, domotica, 3D printers, mechatronica, IoT, meten en sturen enzovoort. Begrijpelijk, want een Arduino is snel inzetbaar en veel goedkoper dan het zelf ontwikkelen van embedded elektronica. Dat leidt ertoe dat nieuwe 3D printers, robots, laboratoriumapparatuur, industriele machines, maar ook nieuwe wasautomaten en espressoautomaten worden bediend en gestuurd door middel van een Arduino. Mede daardoor is de vraag naar embedded systems specialisten - en dan met name Arduino-ontwikkelaars - groot en groeiend. En niet alleen in Nederland, ook wereldwijd. Startssalarissen van meer dan $80.000 zijn niet ongewoon (bron: indeed.com).

De Arduino is een kleine opensource computer met meerdere ingangen en uitgangen. Op de ingangen kun je allerlei sensors aansluiten, zoals lichtsensor, temperatuursensor, vochtigheidssensor, microfoon, bewegingssensor etc. Op de uitgangen kun je leds, motoren en andere 'actoren' aansluiten. De microprocessor zorgt dat de actoren correct reageren op de sensoren. Zo kun je superslimme schakelingen maken, die het licht regelen en dimmen afhankelijk van aanwezigheid en daglicht. Je moet daarvoor wel een programmaatje schrijven, zodat de microprocessor weet wat hij moet doen, maar dankzij de simpele programmeertaal is dat niet moeilijk. De Arduino is ooit ontwikkeld voor de modeindustrie, maar wordt tegenwoordig zeer breed toegepast in industrie en wetenschap.


Een Arduino is sneller inzetbaar en veel goedkoper dan het zelf ontwikkelen van maatwerk-elektronica. Daardoor zie je dat bijvoorbeeld 3D printers, robots, laboratoriumapparatuur, industriele machines, maar ook nieuwe wasautomaten en espressoautomaten worden bediend en gestuurd door middel van een Arduino. Mede door zijn lage prijs en de gratis software vinden ook jongeren het leuk om met een Arduino te experimenteren. Zo krijgen ze niet alleen een goed beeld van hoe apps, games en apparaten werken, ze bedenken zelf ook de knapste dingen. Veel van hen presenteren hun schepsels vol trots op Youtube.

Industriestandaard
Tot voor kort leverde ook Intel een embedded systems minicomputer voor de besturing van apparaten. Maar omdat Arduino nu duidelijk marktleider is op dit gebied maakte Intel medio 2017 bekend te stoppen met haar Edison- en Joule-modules. Mede daardoor is de vraag naar Arduino ontwikkelaars groot en groeiend. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. De laatste zes maanden is de vraag naar Arduino specialisten meer dan verdubbeld. Het bedrijfleven zit te springen om mensen met kennis van de Arduino. En dat geldt ook voor de wetenschap. Want voor nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van robotica, domotica, mechatronica, biologie, chemie, IoT, meten en sturen enzovoort grijpen wetenschappers steeds vaker naar een Arduino.

Koffiezetter omgebouwd tot 3D-printer met behulp van Arduino
https://blog.arduino.cc/category/3d-printing-2/

Kennis van programmeren en technologie zijn vaardigheden, die - zeker in onze wereld, waarin alles meer en meer om software en technologie draait - absoluut onmisbaar zijn. Voor wie meer wil weten en leren over de Arduino en er zelf mee aan de slag wil, is het leerboek 'Leren programmeren, meten en sturen met de Arduino' van Jacco de Jong een aanrader. Het boek richt zich op studenten in alle opleidingen van MBO en VO tot en met HBO en universiteit. Het boek is een uitgave van Brinkman Uitgeverij in Amsterdam.

Workshop
Voor maximale ondersteuning verzorgt Brinkman Uitgeverij in samenwerking met de auteur ook hands-on workshops voor docenten. Zie ook www.brinkman-uitgeverij.nl.

Exclusief en uitsluitend voor docenten organiseert Brinkman Uitgeverij Arduino workshops in samenwerking met auteur Jacco de Jong 
 
 
© CPS Publications BV