DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Wat kost Domotica tegenwoordig?


Je hebt misschien wel eens bedragen gehoord die in de tienduizenden euro's liepen. Hoe kan dat, als in de bouwmarkt...

Je hebt misschien wel eens bedragen gehoord die in de tienduizenden euro's liepen. Hoe kan dat, als in de bouwmarkt domoticapakketen van een paar honderd euro liggen?

In de projectbouw is de installateur een soort sluitpost. Er moet elektra en verwarming in. Dus de e-installateur die voor minder dan 1000 euro de elektrische installatie kan leveren krijgt de klus. Evenzo gunt de projectontwikkelaar de aanleg van de verwarming aan de installateur die het voor - weer - minder dan 1000 euro kan doen. Keuken hetzelfde verhaal. Voor de installateur valt er nauwelijks wat aan te verdienen. Vaak is hij al blij dat hij zijn mensen aan het werk kan zetten.Domotica is meerwerk en dat is voor de installateur de slagroom op de taart. De rekensom was simpel: de prijs van de woning gedeeld door 2 en een nul eraf. Dus voor een huis van 3 ton moest je rekenen op 15.000 euro. Maar dat is niet meer en dat komt vooral door de komst van heel veel nieuwe, goedkopere, draadloze bussystemen. Voor een bedrag van 3000 tot 6000 euro heb je tegenwoordig een zeer volwassen installatie. Draadloos. Kies je voor een bedraad bussysteem, dan weegt de arbeid zwaar mee en kan de prijs flink oplopen. Ben je zelf handig dan kun je op arbeid flink besparen; in de tabel 'Domoticasystemen vergelijken' zie je welke systemen zich lenen voor zelfaanleg.

Kies je echter voor een high-end merk zoals Crestron, dan geldt nog steeds de oude rekenwijze: circa 5% van de nieuwbouwwaarde. Je krijgt dan natuurlijk wel een installatie met alles erop en eraan: de installatie is grotendeels bedraad en biedt precies de functionaliteiten waar je om gevraagd hebt. Je kunt bedienen met knoppen, touchpanelen, tablet en smartphone en krijgt ook terugmelding op het scherm, zodra je iets gekozen hebt. Merken en systemen in dit high-end segment zijn o.a. KNX, AMX, Crestron en Niko Home Control. Zie ook de lijst 'Vergelijken domoticasystemen'.Ben je daarentegen al tevreden als je met je tablet het licht kunt regelen, dan kun je met een low-budget pakket al voor een paar tientjes helemaal klaar zijn, bijvoorbeeld met KlikAanKlikUit. De enige terugmelding is dat je een lamp daadwerkelijk aan of uit ziet gaan. Merken in het low=budget segment zijn o.a. KlikAanKlikUit, Home Easy en Velbus.


Kijk uit voor de systemen van de energiemaatschappijen zoals anna en Toon. De prijs zit verweven in de maandelijkse kosten en het contract dat daarbij hoort is in de regel een vrij duur contract. Dat betekent dus dat je maandelijks een fors bedrag betaalt voor de extra functies.Het gebied tussen high-end en low-budget wordt ingenomen door de mid-end systemen en dat zijn er heel veel. Doorgaans zijn het draadloze systemen, maar met de moderne Z-wave technologie is dat geen bezwaar meer. Vroeger werd draadloos als onbetrouwbaar gezien; voor het oude X10 protocol geldt dat nog steeds. Moderne merken in dit segment zijn o.a. Fibaro, Zipato en Somfy. Meer merken vind je in de lijst 'Vergelijken domoticasystemen'.


 
 
 
© CPS Publications BV