DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Comfortabele villa met ELUX-installatieconcept


Het Elux-installatieconcept geeft je woning de infrastructuur om slim, comfortabel én flexibel te wonen. Een infrastructuur die ruimschoots voldoet aan de functionele eisen van de moderne bewoner. Het concept voor deze infrastructuur is vastgelegd in de Nederlandse Technische Afspraak NTA 8044.

Het uitgangspunt is dat er al tijdens de bouw een dubbel leidingnet voor 230V en ICT-installatie wordt aangebracht. Buisleidingen worden reeds tijdens de bouw netjes weggewerkt in de wanden of plafonds. Hierdoor kan in de gebruiksfase door de gehele woning optimaal gebruik worden gemaakt van elektrische en ICT-toepassingen. Door het toepassen van het Elux-installatieconcept kan de installatie altijd worden gewijzigd of uitgebreid met alle mogelijke voorzieningen. Bij Stichting Elux zijn meerdere fabrikanten en groothandels aangesloten, waardoor de bewoner de keuzevrijheid heeft om uit meerdere fabrikanten en merken te kiezen.

Het Elux-installatieconcept wordt toegepast in de bouwfase en ontstaat eigenlijk al op de tekentafel. Door de uitgekiende infrastructuur voor elektrische apparatuur en ICT-toepassingen, wordt in het nieuwbouwhuis de basis gelegd voor intelligent, flexibel en duurzaam wooncomfort. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor externe aanbieders van diensten. En ook uit oogpunt van energie-efficiency kan het optimale uit de technische mogelijkheden worden gehaald.


Installateur aan het woord
'Ik weet niet precies meer hoe ik met het Elux-installatieconcept in aanraking ben gekomen', zegt Roel Groen van R. Groen Installatietechniek in Barendrecht. 'Het zal via een vakblad zijn geweest. Later kreeg ik informatie over de mogelijkheid om als installateur meer te kunnen bieden met het concept'. Groen heeft het duidelijk voor ogen: het Elux-installatieconcept biedt de klant heel veel extra's, maar eerst moeten alle functionele eisen duidelijk zijn. Voorafgaand aan de bouw van een fraaie villa in Rhoon, besprak Groen met de toekomstige bewoners alle wensen en eisen ten aanzien van de elektra en communicatietechniek. Ook de toekomstige bewoners waren meteen enthousiast over de mogelijkheden die het Elux-installatieconcept in zich heeft. Met name de flexibiliteit die de bewoner een leven lang heeft om in elke ruimte allerlei apparatuur aan te kunnen sluiten, zonder breekwerk en zonder losse kabels. Strakke muren met voldoende vaste aansluitpunten voor telefoon, televisie, geluidsinstallatie, computer, regelfuncties en veel meer. Dit alles, zonder dat je direct bij bewoning alles vast moet indelen.


Al tijdens de installatie van het Elux-installatieconcept veranderden de wensen van de klant: het gezin voelde er veel voor om ook domotica (EIB-installatie) in de woning toe te passen. Dit stelde de inventiviteit van Groen danig op de proef. De aanleg van een EIB-installatie stelt immers extra eisen. Niet alleen moet de leidingenbuis meer ruimte bieden, ook de 'logistiek' rondom de installatiekast is vaak anders dan normaal; zo is een installatiekast op elke etage bij een EIB-installatie dikwijls een logische keuze. Uiteindelijk vond Groen een passende oplossing en deed hij tegelijk waardevolle ervaring op.

'De klant moet vooraf goed weten wat er allemaal mogelijk is en dan een definitieve keuze maken, dan wordt de installateur niet tijdens het installatieproces verrast. Dit betekent dat de installateur ook een adviserende rol heeft en het Elux-installatieconcept als belangrijke standaard mee kan nemen in zijn gesprekken met de bewoner. Dat is een belangrijke meerwaarde waarmee de installateur zich kan onderscheiden', zo stelt Groen.


Tot slot
R. Groen Installatietechniek is enthousiast over het Elux-installatieconcept, zo ook de nieuwe bewoners van de villa in Rhoon. 'Ik zal het Elux-installatieconcept in de toekomst zeker promoten en verwacht dat ik het meer zal gaan toepassen', onderstreept Groen desgevraagd. 'Het concept is immers een keuze die veel extra's biedt bij de elektrische installatie van nieuwbouwprojecten'.www.elux.nl 
 
 
© CPS Publications BV