DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Automatische schakelaar


Hoe vaak brandt er onnodig licht op de gang, in het toilet en in andere ruimtes in huis? Op simpele wijze is daar verandering in te brengen.

In plaats van een traditionele schakelaar laat je een automatische schakelaar monteren. En voortaan brandt er alleen licht als dat nodig is, dus alleen als er iemand in de desbetreffende ruimte aanwezig is. Afgebeeld is de 'Automatic-schakelaar' van JUNG in een luxe aluminiumkleurige designuitvoering. Dit type schakelaar heeft geen knop, maar een lens met daarachter een ingebouwde bewegingsensor. Zodra en zolang de sensor beweging detecteert wordt en blijft het licht ingeschakeld. JUNG levert twee versies van de automatische schakelaar: een is bedoeld voor een montagehoogte van 1,1m met een bereik van 10x12m, de ander komt op 2,2m hoogte en reikt tot 12 meter in het vierkant. De sensor past zich automatisch aan de omgevingsomstandigheden (licht, warmte) aan, waardoor ongewenste schakelingen vrijwel uitgesloten zijn.

Snel gemonteerd
De montage is simpel. Onderaan de pagina zie je hoe de Automatic-schakelaar in een toiletruimte wordt gemonteerd: de twee draden worden van de aanwezige schakelaar losgenomen, waarna de schakelaar wordt verwijderd. Daarvoor in de plaats wordt de JUNG inbouw-inzetmoduul 1201RE gemonteerd; de losgenomen draden worden nu hierop aangesloten. Vervolgens wordt de Automatic-schakelaar (Type AL1180-1 Universal) met inbouwraam op de moduul vastgeklikt. Om de schakelaar in te stellen wordt het kapje aan de voorzijde losgewipt. Er zijn drie regelschroeven voor de nalooptijd, gevoeligheid en helderheid. De nalooptijd is de tijd dat het licht nog ingeschakeld blijft nadat geen beweging meer gedetecteerd is; de nalooptijd is instelbaar van 10s tot 30 min. Voor het instellen van de helderheid kent de Automatic-schakelaar ook een zelflerende functie: de schakelaar past zich daarmee zelf aan de lichtomstandigheden en het verschil tussen dag en nacht aan. In het voorbeeld is de Automatic-schakelaar toegepast in het toilet, maar hij kan evengoed in de gang, op zolder en in andere kamers worden toegepast.

Demonteren bestaande schakelaar

'Ik heb domotica gezien!'
Kijk niet vreemd op als je gasten verheugd van een toiletbezoek terugkeren. Voor menigeen is het automatisch aan- en uitgaande licht een eerste domotica-ervaring. Terwijl je eigenlijk pas van domotica kunt spreken als er integratie in het spel is. Zo kun je het licht in de gang ook laten inschakelen door de alarminstallatie, via de deurbel, met een tweede sensor op de verdieping die alvast het licht inschakelt als je via de trap naar beneden gaat enzovoort. Voor zulke koppelingen is meer intelligentie nodig dan in de Automatic-schakelaar aanwezig is. De oplossing die JUNG daarvoor biedt is gebaseerd op de Europese domoticastandaard: KNX. In plaats van de AL1180-1 kies je dan voor de Automatic-schakelaar uit de KNX-reeks, type A3180-1. Uiterlijk zien ze er hetzelfde uit, de installatie van de KNX-variant is echter wezenlijk anders. Dat laat je het beste over aan de elektrotechnisch installateur. Die kan je ook vertellen over de vele andere integratiemogelijkheden, die met de JUNG KNX-domotica-installatie mogelijk zijn.

Monteren basisdeel van de JUNG Automatic schakelaar

Kosten
Omdat je dankzij de Automatic-schakelaar niet meer kunt vergeten het licht uit te doen, blijft het licht niet meer onnodig branden en verdient de Automatic-schakelaar zich na verloop van tijd zelf terug. Bovendien is een Automatic-schakelaar in sommige (nieuwbouw) situaties goedkoper dan een traditionele schakelaar. Denk bijvoorbeeld aan een hotelschakeling in een gang; hier kun je met één Automatic-schakelaar volstaan en bespaar je op de aanleg van twee schakelaars (een bij de kamerdeur en een bij de voordeur).

Met kap erop is de installatie klaarwww.hateha.nl 
 
 
© CPS Publications BV