DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Audio en video aanjager voor domotica?


Woningautomatisering in luxe woningen volgt een nieuwe trend. Was het ooit voldoende om licht, jaloezieën en klimaat intelligent aan te sturen, tegenwoordig wil de consument ook beeld en geluid door zijn hele huis kunnen zien, horen en bedienen.

Integrated Systems Europe ISE is een internationale beurs. Vond hij eerder plaats in Brussel, laatst was Amsterdam RAI het speelterrein. Zowel standhouders als bezoekers komen in groten getale naar dit event toegestroomd en ze komen uit alle delen van Europa, of zeg maar de wereld. De thema's zijn vooral AV-georiënteerd: grootbeeldweergave via flatscreens, LED's en projectie, digital signage (zeg maar 'posters'), audio- en video-distributie en vooral bediening door middel van multifunctionele afstandsbedieningen en compacte touch screens. De drang naar deze centrale bediening vraagt om integratie, niet alleen van AV-apparatuur maar eigenlijk van alle apparaten in huis. En zo komen we bij domotica. Immers, domotica is de integratie van licht, jaloezieën, klimaat, energie, beveiliging etc. Dat domotica een katalysator nodig heeft om eindelijk echt door te breken zal niemand betwisten, en op deze beurs lijkt die rol weggelegd te zijn voor audio en video.

Rondom beeld
Het aantal aanbieders van projectors en flat screens in de RAI is enorm. Evenals het aanbod van standaards en bevestigingssystemen voor deze apparaten. Drie jaar geleden moesten we nog moeite doen om een constructie te vinden, waarmee je een tv uit een kast omhoog kon laten komen (zie DomoZine 13). Hier op ISE2008 tellen we tientallen beugels, liften, scharen en andere constructies, waarmee tv's uit een kast, vanachter een schilderij of uit het plafond tevoorschijn komen. De fabrikanten daarvan leveren vaak ook (gemotoriseerde) projectorliften, een markt die net zo hard lijkt te groeien als die van de platte schermen. Enkele namen: Peta uit Duitsland (www.peta-gmbh.de), Premier Mounts Ltd uit Engeland (www.mounts.com), SMS uit Zweden (www.smartmediasolutions.se), Peerless Mounts uit de VS (www.peerlessmounts.com), Chief eveneens uit de VS (www.chiefmfg.com), Audipack uit Dubai (www.audipack.com), Future Automation uit Engeland (www.futureautomation.co.uk) en vele anderen.

TV komt automatisch omhoog uit de kast (Future Automation)

Vogel's uit Eindhoven had een forse stand met tal van nieuwe producten, waaronder een in hoogte verstelbare 'reclamezuil' voor flatscreens. Indrukwekkend is de EMO-reeks van op afstand bedienbare muursteunen voor LCD/Plasmaschermen. De steunen laten zich bedienen met de afstandsbediening van de televisie: bij inschakeling van de tv draait het scherm automatisch naar de kijker toe. Na uitschakeling draait het weer terug en daarbij valt op hoe dicht het tegen de muur hangt: de slimme schaarcontructie van deze Vogel's steun maakt dit mogelijk (zie ook www.vogels.com). TVLiftboy uit Schoonhoven laat schermen tot 52 inch in een kast, achter de lambrisering of in het voeteneind van een ledikant verdwijnen. Ook voor wand-, vloer- en plafondmontage biedt TVLiftboy diverse oplossingen (zie ook www.tvliftboy.nl). Weibel Lift AG uit Zwitserland toonde met de MINI150 een zeer compacte oplossing voor plafondmontage van de projector. In plaats van een schaar heeft deze een schroefaandrijving, waarmee de projector geruisloos en zeer nauwkeurig omhoog en omlaag bewogen kan worden. In gesloten toestand is alleen een standaard plafondplaat van 60x60 cm. te zien. De MINI150 heeft een inbouwdiepte van slechts 15 cm en is geschikt voor de meeste projectors, die overigens ook aldoor kleiner worden. Het nieuwste model van Casio bijvoorbeeld was net zo groot als een dik pocketboek. Zie ook http://beamerlift.org/de/ en www.casio.nl.

Vernuftige oplossingen om de platte schermen tegen wanden en plafonds te monteren (Chief)

Voetbalprojectie op het raam
Een nieuwe ontwikkeling is het projecteren van video- en tv-beelden op glas. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van promotiefilms en dia's op etalageruiten. Of draai de beamer naar de tuin en projecteer de voetbalwedstrijd op het raam: zo kun je vanaf het terras grootbeeld tv kijken, zonder al te ingewikkelde voorzieningen. Wat ervoor nodig is, is een folie op het glas. Op ISE waren er diverse aanbieders van dit folie, onder wie HoloPro (www.holopro.de), 3M en het Nederlandse Projecta, dat met twee flinterdunne folies Twin en Flex de show stal. De kwaliteit van die twee is zo goed dat je aanvankelijk denkt dat je naar een magisch draadloos scherm kijkt, totdat je de projector ontdekt.
Projecta legde verder het accent op elektrisch aangedreven projectieschermen voor plafondinbouw, zoals de Advantage Deluxe Electrol, Integrator Electrol en de Descender Electrol. Met een strak op het plafond aansluitende inbouw en een hermetische afsluiting van de doorvoeropening verraadt niets hun aanwezigheid. De Integrator Electrol is hiervoor uitgerust met een uniek elektrisch bediend mechanisme, waarmee de afsluitklep geruisloos naar binnen scharniert. Bij de Descender Electrol fungeert de onderbalk van het projectiedoek als afsluiting van de behuizing.

Audio
Sherwood Newcastle, een Engels hifi topfabrikaat, verhuisde enkele jaren terug naar Azië en opereerde daar als OEM-fabrikant voor alle grote merken. Onder eigen label bracht deze snelgroeiende elektronicaproducent geen producten meer naar buiten. Tot vorig jaar. Importeur Transtec demonstreerde de fraaie Sherwood versterker met 7x100 Watt RMS output, die op de prijslijst staat voor nog geen 700 euro (zie sherwoodusa.com).
Marantz wist te imponeren met twee zeer geavanceerde receivers, de SR8002 en SR7002 HD, die beiden de M-DAX technologie ondersteunen voor een sterk verbeterde weergave van gecomprimeerde audiobestanden. De Marantz Cinemarium is al net zo bijzonder: één aluminium kast die een compleet surround sound speakerstelsel herbergt. Drie microprocessors toveren een kamervullend geluid uit de kast.

Op ISE werden honderden luidsprekers getoond voor inbouw in de wand. Zolang de luidspreker zichtbaar blijft - wel of niet met een frontpaneel - is daar niets op tegen, maar zodra de luidspreker onzichtbaar weggesmeerd wordt achter het stucwerk, zoals de Aminia, gaat dat ten koste van de geluidskwaliteit. Voor sommige doeleinden hoeft dat geen bezwaar te zijn, voor de echte audiofiel is dit niet interessant.

Via een geruisloze schroefaandrijving komt de projector stil en nauwkeurig uit het plafond zakken (Weibel)

Bekende maar vooral veel nieuwe spelers
Vertegenwoordigers uit de installatiewereld waren onder meer iLight, Niko (Nikobus) en Gira (KNX en Revox multiroom), die allen het accent legden op domotica en audiodistributie. iLight liet bovendien de nieuwe Classic Plus reeks zien: een compact paneel met meerdere kleine knoppen, passend in ronde inbouwdozen. Het unieke van zo'n internationale beurs is echter, dat je er exposanten treft, waar we in Nederland nooit eerder van gehoord hebben. Allemaal proberen die hier een vaste voet aan de grond te krijgen. Zo hebben hebben we gepraat met enkele nieuwe aanbieders op het gebied van domotica en gebouwautomatisering, onder wie Cue uit Duitsland , Intellihome uit Oostenrijk en Mode Lighting uit Engeland (www.modelighting.com). Allemaal hebben ze hetzelfde concept te bieden: schakel- en dimmodules voor DIN-rail montage in de meterkast, een bussysteem waarop de schakelpanelen en/of touch screens worden aangesloten en programmeer- en communicatiemogelijkheden via onder meer RS232, IP en (audio) DMX. Mode Lighting biedt zelfs een compleet gemonteerde kast van ca. 50x30x20 cm. met 32 schakelaars, dimmers en ingangen. Prijs ca. 1600 euro. Goedkoper kan ook, maar dan zonder audioconnecties en met 16 uitgangen; deze Tiger-versie kost 500 euro minder. Bijzonder was ook de SceneStyle2, een bedieningspaneel met 8 toetsjes en ingebouwde dimmers: een compacte all-in-one oplossing om de sfeer van de woonkamer te regelen. Let wel, het is Engels, dus het past allemaal niet in onze standaard ronde inbouwdoos, maar daar wordt aan gewerkt.

Integratie AV en huisinstallatie
Het Engelse Vantage is al een bekende in de Benelux en presenteerde de Vantage Axium 450 Series Multi-Room Amplifier. Dit is niet alleen een zeer krachtige versterker, maar tevens een distributiecentrum dat de aanwezige audio- en videobronnen doorstuurt naar alle vertrekken (4..32 zones) in huis. De Axium 450 laat zich integreren met het Vantage Home Control System, waarvoor de nieuwe WebPoint 2.0 software werd getoond: via een pc of pda is de hele installatie te bedienen, vanaf elke plek ter wereld. Ook bewegingsdetectie en camerabeelden worden door WebPoint 2.0 ondersteund. AV-integrators van het eerste uur, AMX en Crestron, pakten beiden flink uit op de ISE. Crestron toonde een nieuw bedieningspaneel voor wandmontage, de TPS-6L, waarmee onder meer Crestrons audiodistributiesysteem Adagio bediend kan worden. AMX liet zien dat de uitbreiding van de AMX-groep met o.a. AutoPatch, Procon Technology, Inspired Signage en Endeleo tot ruim 60 nieuwe producten heeft geleid, zoals de Novara bedieningspanelen en de Solecis switchers en versterkers. Leon ten Brundel van AMX demonstreerde de Modero ViewPoint MVP-5200i, een nieuw draadloos touch screen bedieningspaneel met 5,2 inch scherm, intercom en hoge resolutieweergave. Op videodeurcommunicatiegebied biedt AMX de Metreau Entry Communicator: een mooie gestileerde buitenpost met aan de voorzijde een display, camera, luidspreker, beldrukker en LED-verlichting en aan de achterkant IP-, relais- en I/O aansluitingen. Tijdens de beurs introduceerde AMX ook de NXB-KNX gateway, die AMX systemen koppelt met domotica-installaties volgens de KNX standaard. Ook biedt AMX een SIP communication Gateway waarmee bewoners vanaf een touchpaneel met intercom kunnen bellen naar vaste en mobiele telefoonnummers. Wil de bewoner alles automatisch laten in- en uitschakelen, dan kan er worden gekozen voor Anterus, het RFiD systeem van AMX: door het dragen van een tag verandert de ruimte mee met de bezoekers.

Goed kijken: wat een magisch draadloos scherm lijkt, is projectiefolie (Projecta)Bediening en 3D televisie
Hoe al die snufjes bediend moeten worden hebben we al eens beschreven in editie 19 van DomoZine. Daarin kwam onder meer de Nevo S70 ter sprake; inmiddels is er de nieuwe NevoQ50, een intuïtief te bedienen afstandsbediening met slechts een paar knoppen en een 2,5 inch touch screen display. Hij is draadloos (RF) en kent tweewegcommunicatie. In een volgende editie van DomoZine leest u er meer over of kijk alvast op www.mynevo.com. Op het gebied van bediening was ook Philips sterk aanwezig met de ProntoScript upgrade voor zijn Pronto TSU9400 en TSU9600. Deze touch screen bedieningspanelen communiceren in twee richtingen met de audio-, video- en huisinstallatie via IP en RS232. Langs die weg kan de gebruiker alles aansturen, terwijl hij op zijn scherm ook informatie terugkrijgt. Bijvoorbeeld over geluidsvolume, temperatuur, verlichting etc. in elke kamer. Er is een uitgebreide symbolenbibliotheek beschikbaar, waarmee de Pronto via Prontoscript gemakkelijk en visueel geprogrammeerd kan worden. Behalve de Pronto had Philips nóg een publiekstrekker op zijn stand. Bezoekers stonden zich letterlijk te vergapen voor het driedimensionale WOWvx scherm. De letters WOW spreken voor zich, vx staat voor 'viewing experience'. Het is werkelijk verbluffend wat dit scherm laat zien: zonder speciaal 3D brilletje ervaart de kijker échte diepte, beelden komen op je af en verdwijnen in de verte. Het geheim zit hem in duizenden speciale lensjes in het scherm. Doe je één oog dicht, dan zie je een beeld zonder diepte. Het scherm hangt onder andere in de Efteling en diverse Holland Casino's en ook andere organisaties zullen hem naar verwachting adopteren als eyecatcher. Signaal aan de installateur
Van de 440 standhouders heeft bijna iedereen zich al op de wachtlijst (!) laten plaatsen voor een plaatsje voor de volgende ISE. De belangstelling is zelfs zó groot, dat er niet voldoende vierkante meters (dit jaar 38.500) zijn om alle gegadigden een stand te gunnen. Dit benadrukt het belang van het thema van deze beurs nog eens extra. In feite is dit een signaal naar de branche. Hebben de professionals uit de AV-branche dat signaal al lang opgevangen, de elektrobranche slechts mondjesmaat. Zo zal de E-installateur, die zich reeds heeft verdiept in woningautomatisering en systeemintegratie, zijn blik verder moeten verruimen richting AV-integratie. Want zoals we in het begin van dit artikel al schreven: AV-integratie lijkt voor velen het opstapje naar de totaalintegratie die domotica heet.

Nieuw bedieningspaneel van iLight voor ronde inbouwdoos 
 
 
© CPS Publications BV