DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

LCD of plasma? Of is er nog iets anders?


Kiezen betekent kiezen voor LCD of Plasma. Of een andere variant. De voor- en nadelen van de verschillende soorten televisies maken een keuze niet gemakkelijk. Dit artikel schept duidelijkheid.

Grote en kleine TV's hebben elk hun eigen ideale kijkafstand. Het hangt dus van de grootte van je woonkamer af, of liever gezegd van de afstand tussen je stoel en de tv, hoe groot je scherm mag zijn. Deze wordt aangegeven als de lengte van de diagonaal van het scherm, uitgedrukt in inches. Zo heeft een 34 inch scherm een diagonaal van 86 cm; de kijkafstand voor zo'n scherm ligt tussen 130 en 260 cm. Voor andere maten, zie de tabel.
 • 26 inch = diagonaal 66 cm, kijkafstand 100-200 cm
 • 30 inch = diagonaal 76 cm, kijkafstand 115-230 cm
 • 32 inch = diagonaal 80 cm, kijkafstand 120-245 cm
 • 34 inch = diagonaal 86 cm, kijkafstand 130-260 cm
 • 37 inch = diagonaal 94 cm, kijkafstand 140-280 cm
 • 40 inch = diagonaal 100 cm, kijkafstand 150-300 cm
 • 42 inch = diagonaal 106 cm, kijkafstand 160-320 cm
 • 46 inch = diagonaal 116 cm, kijkafstand 180-360 cm
 • 50 inch = diagonaal 127 cm, kijkafstand 190-380 cm
 • 55 inch = diagonaal 140 cm, kijkafstand 210-390 cm
 • 60 inch = diagonaal 152 cm, kijkafstand 230-460 cm
 • 65 inch = diagonaal 165 cm, kijkafstand 250-490 cm
 • 80 inch = diagonaal 200 cm, kijkafstand 300-600 cm
 • 100 inch = diagonaal 254 cm, kijkafstand 380-760 cm
Wordt het LCD of Plasma?
LCD en Plasma zijn verschillende technologieën die ervoor zorgen dat er beeld op het scherm komt. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is LCD leverbaar in kleine en grote formaten en in heel veel keuzemodellen, maar in de grotere formaten is LCD kostbaar. Plasma is dan goedkoper, terwijl het ook een betere beeldkwaliteit heeft dan LCD en snelle beeldveranderingen beter volgt.


Plasma is daarentegen niet leverbaar formaten kleiner dan 32 inch, een formaat waarin LCD vooral populair is. Vorig jaar waren die niet aan te slepen en was er zelfs een productietekort. LCD-schermen groter dan 37 inch zijn in de regel duurder dan plasmaschermen van dat formaat. Vanaf 37 inch verdient plasma dus de voorkeur. Vroeger was ook de kijkhoek bepalend voor je keuze, maar tegenwoordig heeft plasma een evengrote kijkhoek als LCD, dat wil zeggen dat je - ook als je schuin voor de televisie zit - nog steeds een goed beeld ziet.

Merken
Voor welk merk je gaat zal mede te maken hebben met je persoonlijke smaak voor design. Het rommelt wel in de markt. Zo is Pioneer onlangs gestopt met plasmaschermen, terwijl het Koreaanse Tatung er juist weer mee begonnen is. Laat je niet weerhouden door onbekende merknamen: zo is Tatung ondanks zijn lage prijzen een kwalitatief hoogstaand merk dat onder meer voor topmerken als NAD produceert. Er zijn overigens maar een paar fabrieken in de wereld, waaronder Samsung en LG/Philips, die de flatscreenpanelen maken. Ook topmerken als Loewe verwerken die in hun modellen. Panasonic produceert volop plasmaschermen, eind dit jaar wordt zelfs een 3D scherm verwacht met een beelddiagonaal van 152 inch!


Alternatieven voor LCD en plasma
Tot nu toe hebben we het alleen gehad over LCD en plasma. Er zijn nog wel meer technologieën voor platte TV. Sommige zijn succesvol, andere minder:

-- SED TV
SED is (of was) een doorontwikkeling van de aloude beeldbuis-TV. In plaats van één beeldbuis telt het SED-scherm duizenden minuscuul kleine beeldbuisjes. Daarmee krijg je de nog steeds ongeëvenaarde hoge kwaliteit van de beeldbuis-TV, maar zonder het nadeel van die dikke toeter achterop, want de SED-TV is net als een LCD-scherm maar een paar centimeter dik. Bovendien is het energieverbruik van de SED-TV aanzienlijk lager dan van plasma. En de aanschafprijs zou ongeveer de helft zijn van de prijs van een LCD TV. Een 36 inch prototype van Toshiba en Canon bewees vorig jaar de kwaliteit van SED: een enorm contrast (1:50.000) waardoor de donkere kleuren er fantastisch uitzien, supersnelle reactie op beeldveranderingen (< 1 ms) en aanzienlijk scherpere letters dan op een plasma-scherm. Echter, er was vorig jaar wat ruzie over de patenten, waardoor SED (voorlopig?) een stille doos is gestorven.

-- OLED TV
Schermen met Organische LED's wordt steeds populairder. Hadden zij aanvankelijk het nadeel van een korte levensduur, inmiddels zijn er displays met oled's die langer meegaan. Zo gaat de Sony XEL-1 bijvoorbeeld 30.000 uur mee. Bij een gebruik van acht uur per dag is dat een levensduur van tien jaar. De TV's zijn nog klein, maar grote modellen zijn al aangekondigd.

-- Laser-TV
Mitsubishi liet in januari in Las Vegas een 50 inch laser-TV zien. Volgens de Japanse fabrikant laten gewone HDTV's minder dan de helft van het voor mensen zichtbare kleurenspectrum zien. Hun laser-TV daarentegen kan 80 procent van het kleurenpalet weergeven, gebruikt minder stroom en is met polarisatiebrilletjes in staat driedimensionale beelden te tonen. Naar verwachting komt de laser-TV dit jaar op de markt voor een prijs die op het niveau ligt van LCD-TV's.


Tot slot
Als je eenmaal betere beeld- en geluidskwaliteit hebt, wil je er natuurlijk uithalen wat er in zit. Je komt al snel terecht bij Blu-ray. Met 50 GB per schijfje is dat een geschikt medium voor HD-films, alleen kosten die apparaten nog tussen de 500 en 1000 euro. Een geschikt alternatief is daarom de sterk in prijs gezakte Xbox 360. Profiteer ervan zolang het nog kan.

 
 
 
© CPS Publications BV