DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Woonhuis intelligent gemaakt met ISYGLT


Tijdens een open huis in Riel mocht de redactie van Domozine kennismaken met de 'Vekemans Experience'. Een van de onderdelen van deze Experience: een intelligente installatie gerealiseerd door Hoogspoor Domotica BV en Light Technology.

Harry Vekemans is directeur van Bouwkundig Adviesbureau Vekemans, Metselwerk Adviesbureau Vekemans en VCC engineering. Bij het binnengaan van de woning wijst Vekemans ons op de bewegingssensors die op diverse plaatsen tegen de wand gemonteerd zijn. Bij de ingang laat hij het bedieningspaneel zien: 'Hier schakel ik met één druk op de knop het huis uit als ik wegga. Tegelijkertijd wordt daarmee de alarminstallatie geactiveerd en een aanwezigheidssimulatie.' In de woning laat hij verlichtingsscenario's zien, hij wijst op de automatisch inschakelende buitenverlichting en op de alarmknoppen (onder meer naast zijn bed), waarmee hij alle verlichting in en rond zijn huis kan inschakelen.

Het systeem is modulair opgebouwd: een centrale eenheid plus losse modules. Het grootste gedeelte van de installatie inclusief de IP-server is ondergebracht in de meterkast op de begane grond. Een tweede deel van de ISYGLT modules is in een kast op de eerste verdieping ondergebracht. De installateur heeft de installatie eenmalig via een pc of laptop geprogrammeerd met de gratis door Light Technology beschikbaar gestelde Programm Designer software. Kenmerk van ISYGLT is de eenvoud van de programmering, vooral waar het gaat om als-dan-voorwaarden: als een bewegingssensor iets senst, worden afhankelijk van de programmering automatisch een of meer aktoren geactiveerd.

Bewoner: 'Ik heb
ISYGLT gekozen
vanwege de vele
mogelijkheden
die het biedt.'


Waarom kiezen voor ISYGLT
Vekemans: 'Ik heb voor ISYGLT gekozen vanwege de mogelijkheden die het systeem biedt. Light Technology, de leverancier van ISYGLT, gaf mij veel vertrouwen, ook voor de toekomst. Niet alleen omdat zij hier een paar kilometer vandaan zitten, maar vooral ook omdat mijn installateur Hoogspoor een voorkeur had voor het ISYGLT systeem, terwijl die toch ervaring heeft met vrijwel alle systemen die er op de markt zijn!'


Evenals de installateur kan ook Vekemans zijn installatie met de computer bedienen, maar dan met andere programmatuur: speciale Victory visualiseringsprogrammatuur voor de bewoner. Vekemans laat zien hoe dat werkt: hij koppelt zijn notebook aan de installatie, start het programma en prompt wordt de installatie van de woning zichtbaar. Achtereenvolgens laat hij met wat klikken verschillende verlichtingsscenario's zien in de woonkamer.

In de praktijk zal de pc alleen gebruik worden voor functies veraf, zoals het inschakelen van de verwarming in de werkplaats achterin de tuin, het afsluiten van het (nog niet aanwezige) zwembad met een roldek en dergelijke. Overigens ondersteunt de software ook touchscreen, maar op een gewone notebook wordt met muis of touchpad gewerkt.

Het touchscreen van de Philips Pronto vervangt alle multimedia afstandsbedieningen en doet nog meer

De belangrijkste functies, voor zover die niet via bewegingsmelders of andere sensoren automatisch worden bediend, worden via de wandpanelen geactiveerd. Of door middel van het touchscreen van de Pronto. Vekemans toont de nieuwste versie van deze draadloze bediening van Philips. 'De Pronto is mijn 'hobby'. Hoe het apparaat werkt en hoe hij moet communiceren met de apparaten en de installatie in huis, dat vlooi ik helemaal zelf uit. Overigens zonder in het bijbehorende handboek te kijken. Ik ben nu zo ver dat hij de vier afstandsbedieningen vervangt die tot voor kort op onze salontafel lagen en ook de verlichting kan ik er al mee schakelen en dimmen.'

In de meterkast beneden staat ook een IP server opgesteld. Vekemans: 'Ik werk nogal vaak vanuit huis en ben via deze server 24 uur per dag gekoppeld aan de server op de zaak. Dat werkt ongelooflijk efficiënt. Ik bel via de zaak met Voice over IP en dat gaat tegenwoordig uitstekend.

Overigens heb ik in huis nog geen andere componenten met een eigen IP-adres, maar dat kan morgen veranderen. Ik denk bijvoorbeeld aan keukenapparatuur of een airconditioner met een IP-adres, die ik vanaf de zaak of met mijn mobieltje kan bedienen.'


'We hebben lang niet alle domotica-faciliteiten in dit huis aangebracht, die denkbaar zijn. Zo hebben we nog even gewacht met elektrische gordijnrails, maar al wel rekening gehouden met de aansluitingen daarvoor. De beveiliging stond bij mij voorop, in tweede instantie het comfort. Ik hoef in ieder geval nergens meer een lichtknop aan te raken en daardoor is het me nu al een paar keer overkomen, als ik ergens op bezoek ben, dat ik vergeet het licht op het toilet uit te doen! Zie ook www.vekemans.nl

www.light-technology.nl 
 
 
© CPS Publications BV