DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

BlueChip sleuteloplossing voor intra- en extramurale zorg


Het BlueChip-concept van F+W Winkhaus is een naam op het gebied van toegangscontrole voor de intramurale zorg. Door BlueChip te combineren met bestaande communicatietechnologie is samen met Swart communicatie en MCCN een slimme oplossing voor extramurale zorg ontwikkeld.

Een van de voordelen van een BlueChip cilinder is dat deze zeer eenvoudig, in elk standaard europrofielcilinderslot, gemonteerd kan worden en aan de hoogste veiligheidseisen (SKG***) voldoet. Met de BlueChip programmeeradapter wordt een standaard BlueChip sleutel geautoriseerd op één of meer BlueChip (Time)cilinders. Deze programmeeradapter ontvangt zijn gegevens door deze aan te sluiten op een PC met BlueChip software. De profielloze sleutel maakt elke denkbare autorisatie mogelijk.


Intramurale oplossing
Indien gebruik wordt gemaakt van een BlueChip Timecilinder is het mogelijk om de vrijgave van een sleutel te voorzien van een maximale geldigheidsduur. Door een BlueChip sleutel aan te bieden op een bekabelde lezer op één of meer verkeerspunten in een gebouw kan een sleutel elke dag worden voorzien van een standaard geldigheidsduur van bijvoorbeeld acht 8 uur. Daarmee vervalt de noodzaak om zo'n sleutel achteraf te moeten blokkeren. De bekabelde lezer is tevens in staat om een deur bij vertoon van een geautoriseerde sleutel elektrisch vrij te schakelen. Hiermee wordt voorkomen dat het opwaarderen een extra handeling vergt en eventueel vergeten wordt. Ook kan hierdoor een andere (of tijdelijke) groepsautorisatie worden gegeven. Het beheer van sleutels kan dan op afstand worden gedaan.

Extramurale oplossing
Voor het verlenen van reguliere extramurale zorg kan gebruik worden gemaakt van de standaard vrijgave van een sleutel. Deze standaard vrijgave kan bij BlueChip Timecilinders ook worden opgesplitst naar vaste tijden, bijvoorbeeld iedere dag van 9u00 tot 10u00 en van 16u00 tot 17u00. In geval van een calamiteit is het van belang én mogelijk om een sleutel van een hulpverlener direct én op afstand tijdelijk vrij te kunnen geven voor de woning van een zorgvrager. Het vrijgeven van autorisaties wordt in dat geval gedaan met behulp van een speciale mobiele zorgtelefoon in combinatie met een speciale programmeeradapter, die zijn gegevens ontvangt via de zorgtelefoon. Een hulpverlener hoeft dus niet met een bos sleutels op stap die in geval van verlies of diefstal voor veel problemen kan zorgen.


Tevens wordt de positie van de hulpverlener via GPS doorgegeven. Dit heeft als voordeel dat de dichtstbijzijnde hulpverlener kan worden ingezet, wat tot een efficiënt gebruik van tijd en mankracht leidt. Bovendien geeft de noodknop op de telefoon de hulpverlener een groot gevoel van veiligheid, omdat hij/zij met één druk op de noodknop een hulpoproep kan doen; via GPS weet de centrale direct waar de hulpverlener zich bevindt.

Medische gegevens
De zorgtelefoon kan desgewenst ook medische gegevens van de zorgvrager weergeven en maakt gebruik van een beveiligd draadloos netwerk om een veilige overdracht van de gegevens te waarborgen. De medische gegevens en de autorisatie kunnen vanaf een eigen servicecentrale met een apart softwarepakket worden verstuurd na ontvangst van een zorgoproep.
De autorisatie van de sleutel is altijd beperkt tot een maximale tijd (bijvoorbeeld 1 uur) voor alleen de woning van de zorgvrager. Dit biedt het voordeel dat de hulpverlener na deze tijd geen toegang meer heeft tot de woning en de verantwoordelijkheid voor het bewaren van de sleutel vervalt.

De woning van een zorgvrager kan eenvoudig en snel worden aangepast door een bestaande profielcilinder in de voordeur om te ruilen voor een BlueChip Timecilinder. Hiervoor zijn geen bouwkundige aanpassingen nodig, waardoor een gemakkelijke inbouw op elk gewenst moment mogelijk is. Belangrijk hierbij is dat de bediening van de cilinder voor de bewoner niet verandert.

www.winkhaus.nl 
 
 
© CPS Publications BV