"Achterdeur? Eitje, binnen 1 minuut ben ik binnen"
Aldus de doorsnee inbreker. Nederlandse achterdeuren zijn voor het overgrote deel (88,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Met een schroevendraaier en een tang heeft een inbreker een kwart van de sloten binnen 1 minuut open. Samen met Nemef bekijkt Domotica Magazine de oplossing voor dit probleem.
Zelfs als de achterdeur is voorzien van zwaarder, stalen veiligheidsbeslag hebben inbrekers maar een paar minuten nodig. Daar hanteren ze namelijk een andere methode: het zogenaamde cilindertrekken. Dit kan op 55,1% van alle achterdeursloten toegepast worden. Zelfs zeer stevig, stalen beslag, dat vanuit de binnenzijde is vastgeschroefd, blijkt niet tegen cilindertrekken bestand. De methode wordt steeds vaker toegepast, zelfs door de gelegenheidsinbreker. Hij schroeft een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een poelie of cilinder-trekapparaat op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje, in het midden, afbreekt.
Aat Booij van Nemef laat zien hoe je een achterdeur snel van een veilig slot met cilindertrekbeveiliging voorziet.
In reactie op deze ontwikkelingen heeft de slotenindustrie speciaal anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. Zodra de inbreker een schroef in dit beslag steekt en draait, gaat niet de cilinder, maar het plaatje ronddraaien en komt hij dus niet verder. Op dit moment is 12% van de achterdeuren met dit beslag uitgerust.