DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Effectief energiebeheer met slimme tussenstekkers


Het effect van inspanningen om energie te besparen blijkt meestal pas op de jaarlijkse energieafrekening. Met PlugWise is het energieverbruik én -besparing op elk moment van de dag te volgen en te beheren op de pc. Het is zo simpel, iedereen kan het!

In de meterkast is te zien wat het totale energieverbruik is. Door daarvan lijsten bij te houden kan de energiebewuste bewoner per week of per maand bijhouden of zijn inspanningen lonend zijn en of die zich vertalen naar een lager energieverbuik. Voor de meeste bewoners is dat echter teveel gedoe, waardoor zij al snel afhaken. Bovendien is niet duidelijk van welke apparaten het energieverbruik c.q. de besparing het grootst is, want de energiemeter geeft maar één (of ingeval van daltarief twee) getallen weer. Het gevolg is dat veel bewoners dit niet lang volhouden en al snel afhaken.

Dat met zogenaamde Persuasive Technology veel betere resulaten worden bereikt is inmiddels bekend. Anders gezegd, als iemand voor de keuze staat en direct ziet of het resultaat van zijn keuze positief of negatief uitpakt, zal hij veel sneller geneigd zijn, om voor het positieve resultaat - dus energiebesparing - te kiezen. Vanuit die gedachte is het PlugWise systeem ontwikkeld: inzicht in het verbruik van elektronische apparatuur en verlichting maakt de weg vrij voor energiebesparing. Voor het maken van bewuste keuzes zonder in te leveren op comfort.

Drie componenten
Plugwise heeft een Plug&Play Energie Management Systeem (EMS) ontwikkeld, dat gebruik maakt van draadloze Zigbee techniek en een Windows-pc. Door de draadloze techniek hoeft er geen speciale infrastructur te worden aangelegd en door het plug&play principe is van elk apparaat met een stekker het energieverbruik te monitoren. Het desbetreffende apparaat wordt namelijk via een kleine tussensteker op de wandcontactdoos aangesloten. In die tussensteker of 'Circle' zit een stukje intelligentie en een zender, die draadloos communiceert met de pc. Voor de pc wordt een ontvanger meegeleverd: deze heet 'Stick' en is uitgevoerd als USB-stick. De derde component is het computerprogramma, de 'Source'.


Monitoren én schakelen
In die opzet is zeer gedetailleerd te zien waar zich de energieverbuikers op kantoor of in huis bevinden, hoeveel kWh zij precies verbruiken, hoe groot de CO2 uitstoot is en hoe duur zij zijn in gebruik. Het energieverbruik wordt op het scherm inzichtelijk gemaakt met grafieken en tabellen: per apparaat, per groep van apparaten, per vertrek of van het hele pand. U hoeft maar te klikken met de muis. Het pc-programma biedt tevens de mogelijkheid tot in- en uitschakelen van apparaten (individueel, per groep, per vertrek of alles) en het maken van schakelschema's. In elke Circle zit namelijk een schakelrelais. Het PlugWise Home Basic pakket dat wij bekeken telt 9 Circles om negen apparaten te monitoren. Het energieverbruik is vervolgens te managen, door de elektrische apparaten handmatig of automatisch (schakelschema's via de Circles) aan en uit te schakelen. Uitbreiding is mogelijk via het PlugWise Home Extension pakket, dat nog eens tien Circles bevat. Het draadloze bereik is groot, omdat alle Circles als ontvanger én als zender fungeren, waardoor het signaal eindeloos wordt doorgegeven (MESH-netwerk).

Er is veel aandacht besteed aan de beveiliging, o.a. om te voorkomen dat buren elkaars installatie kunnen beïnvloeden. Daartoe heeft elke Circle een unieke ID. Alle ID's worden eenmalig in het computerprogramma Source ingevoerd en daardoor zijn de Circles niet door een naburig systeem te monitoren of te besturen. Tenzij de ID ook op het naburige systeem wordt ingevoerd, maar dat is dan een bewuste keuze.


Conclusie
De pluspunten van PlugWise EMS zijn: betaalbaar, gemakkelijk te installeren aan de hand van de zeer duidelijke Nederlandstalige handleiding, gebruiksvriendelijk, degelijke uitvoering en uiteraard gemakkelijk energie besparen. Het is bovendien een open standaard concept en maakt gebruik van betrouwbare Zigbee technologie. Klein minpuntje: de software is alleen te installeren en te gebruiken op een pc met internet functionaliteit.

Door de draadloze schakelmogelijkheden is met dit systeem veel meer te doen dan alleen energiemanagement. De fabrikant heeft voor dit jaar dan ook tal van uitbreidingen aangekondigd, zoals draadloze wandschakelaars, schakelmodules voor inbouw in plafond- en wanddozen, een temperatuursensor, een touch screen afstandsbediening enz. Wat veelbelovend begint met EMS zal dus uitgroeien tot een zeer flexibel en veelzijdig 'domotica'-systeem. In DomoZine zult u de komende maanden dan ook zeker nog meer lezen over PlugWise.www.plugwise.com 
 
 
© CPS Publications BV