DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Top 5 energieverbruikers


Houd je hand maar eens boven een willekeurige flatscreen en voel de warmte die ervan afkomt, je zult schrikken. Maar toch weerhoudt het stroomverbruik mensen er niet van zo'n scherm en andere AV-apparatuur te kopen, integendeel. De energiebehoefte is nog steeds stijgende.

De Britse Energy Saving Trust heeft dit onderzocht. De conclusie is dat in 2020 circa 45 procent van het totale huishoudelijke stroomverbruik voor rekening komt van videoapparatuur bij consumenten thuis. Samen met audio-, communicatie- en computerapparatuur zal de flatscreen de huidige nummers 1 (wasmachine, wasdroger, koelkast én verlichting) inhalen. Zo ziet de Top 5 van de toekomstige energieslurpers eruit: op 1, plasma- en lcd-televisies die tot drie keer meer stroom gebruiken dan de ouderwetse beeldbuis-tv. Tweede plaats voor oude apparatuur, zoals tv's en pc's, die op kinderkamers en andere plaatsen in huis een tweede leven beginnen. Op drie: luisteren naar internetradio, omdat je daarvoor je pc, internet router én versterker moet aanzetten. Nummer vier, sluimerverbruik van apparatuur die in standby-stand staat, zoals tv en pc. En nummer 5 het opladen van apparaten als mobiele telefoons, games, MP3-spelers en PDA's.

Om aan de stijgende energiebehoefte van al die apparaten te voldoen zullen in Engeland de komende 10 jaar veertien nieuwe elektriciteitscentrales nodig zijn. En darmee komen de doelstellingen om de CO2 uitstoot te verlagen in gevaar. Voor Nederland is het al niet anders. 
 
 
© CPS Publications BV