DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Energie besparen met slimme knoppen


Intelligente schakelaars en regelaars kunnen probleemloos de plaats van conventionele schakelaars en thermostaten innemen, ook voor vraaggestuurde temperatuurregeling. Het is een van de mogelijkheden om met technologie energie te besparen.

Het energiebesparingspotentieel door middel van moderne elektrotechnische installaties is enorm, al zijn de meeste opdrachtgevers zich daarvan niet bewust. Soms gaat het om heel eenvoudige oplossingen. Een automatische schakelaar, die probleemloos de plaats van een conventionele schakelaar kan innemen, schakelt het licht alleen aan wanneer het echt nodig is.

Foto: GIRA

Een kamertemperatuursensor, die draadloos met de ketel en radiatoren communiceert, verzorgt een vraaggestuurde temperatuurregeling: in de badkamer wordt bijvoorbeeld de verwarming alleen 's morgens op het gewenste tijdstip op temperatuur gebracht, overdag verlaagd en 's avonds weer verhoogd - precies zoals de bewoners willen. Deze sensor (afgebeeld) bespaart energie, omdat kamers alleen worden verwarmd wanneer ze worden gebruikt.

Zo kan bijvoorbeeld in de badkamer de verwarming automatisch een half uur voor het opstaan worden ingeschakeld - en hoeft die niet de hele nacht aan te blijven om het 's morgens lekker warm te hebben.

Met de elektronische jaloezie- en rolluikbesturing kunnen de tijdstippen worden vastgelegd waarop jaloezie of rolluik moet worden bewogen - ook wanneer de bewoners niet eens thuis zijn. Met een slim tijdschema warmen de kamers in de zomer minder op, is het binnenklimaat aangenaam en neemt het energieverbruik voor eventuele koeling af of is dat zelfs helemaal niet nodig.

De mogelijkheden om energie te besparen gaan nog veel verder. Lees de andere artikelen in deze rubriek op DomoZine.

www.gira.nl 
 
 
© CPS Publications BV