DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Gratis sproeiwater uit de tuin


Sproeien met water uit de kraan is gemakkelijk. Goed voor de planten, minder voor de portemonnee en het milieu. Met enkele slimme oplossingen is aan die bezwaren een eind te maken en valt zelfs op huishoudelijk watergebruik te besparen.

Milieu- en kostenbewuste consumenten gebruiken in toenemende mate het regenwater dat ondergronds in tanks en reservoirs ligt opgeslagen. Bijvoorbeeld om de tuin te besproeien of het toilet door te spoelen. Daarmee sparen zij kostbaar drinkwater en ontzien zij hun waterrekening.

Reken maar eens uit: voor een normale wasbeurt pakt je wasmachine circa 50 liter schoon drinkwater, voor elke toiletspoeling verdwijnt er 9 liter water in het riool en wat je voor het besproeien van de tuin gebruikt weet je zelf het beste. Als je hiervoor ander water dan kostbaar drinkwater weet te gebruiken, spaar je niet alleen je eigen portemonnee maar ook het milieu. Het zogeheten 'reservewater' kan bijvoorbeeld direct uit de grond of uit een tank komen. Bij veel nieuwbouwwoningen ligt tegenwoordig zo'n tank in de tuin begraven, waarin het regenwater wordt opgevangen. Een perfecte waterbron. Maar dan moet je het water er wel uit kunnen halen. Daarvoor gebruik je een hydrofoorpomp.


Waterdrager
Een hydrofoor is letterlijk uit het Grieks vertaald een 'waterdrager'. Het is een pomp die het water omhoog pompt en filtert. Met een beetje krachtige pomp is alles mogelijk: water voor huishoudelijk gebruik, besproeien, om- en leegpompen, drukverhoging etc. Wasmachine, toilet of tuinslang, een goede hydrofoorpomp voorziet ze allemaal volautomatisch van water - net zo comfortabel als uit de waterleiding. De besproeiingspomp 3000/4 Jet van GARDENA bijvoorbeeld is een pomp voor 'beginners'. Hij is licht, duurzaam, gemakkelijk te transporteren en snel zelf te installeren. Hij pompt het grondwater uit een diepte van maximaal 8 meter omhoog en levert tot 2800 liter water per uur. Het ingebouwde 24 liter waterreservoir zorgt altijd voor een voorraad schoon gefilterd water. Als set worden de GARDENA hydrofoorpompen geleverd met 20 meter slang, aansluitdelen en aanzuiggarnituuur, waarmee ze direct klaar zijn voor gebruik. De grotere modellen hebben een dubbele pompuitgang, zodat je bijvoorbeeld een sproeier en nog een waterapparaat tegelijkertijd kunt laten werken. Zo levert de krachtiger hydrofoorpomp 5000/5 Inox van GARDENA, uitgevoerd in RVS, 4500 liter water per uur bij een druk van 5 bar.


Elektronische hydrofoor
De traditionele hydrofoor heeft een eigen waterreservoir. Voor een elektronische hydrofoor is een watertank niet nodig. Ook deze voorziet het huis volautomatisch van grond- of regenwater, maar door het ontbreken van het waterreservoir en zijn compacte en lichtgewicht constructie is hij ook gemakkelijk mobiel in de tuin te gebruiken. De intelligente elektronica biedt het nodige bedieningscomfort en via de infodisplay heb je volledige controle over de doorvoercapaciteit, de druk en dergelijke. Ook waarschuwingen tegen vorst zie je op de display. De GARDENA 4000/4 LCD bijvoorbeeld pompt het grondwater uit dieptes tot 9 meter omhoog en levert 3600 liter water per uur.


Water binnen en buiten
De hydrofoor regelt de watervoorziening, nu moet het water nog naar de plek worden gebracht waar je het nodig hebt. Buiten kan dat met een flexibele slang boven de grond of een buizenstelsel onder de grond, binnen wordt een vaste koppeling gemaakt naar wasmachine en toilet. Dat is een taak voor de loodgieter. Vooropgesteld moet worden dat er bij de bouw (of verbouwing) wel rekening is gehouden met een scheiding van leidingen voor toilet/wasmachine en drinkwater. Wat betreft buitengebruik: kies een slang die niet kan knikken, zoals de GARDENA System tuinslangen. Deze hebben een innovatieve SkinTech-laag waardoor ze soepel over de grond glijden, flexibel zijn, niet verdraaien of in de knoop raken en vooral niet knikken. Wil je niet hoeven bukken of vuile handen krijgen van het slangen oprollen overweeg dan een wand-slangenbox, zoals de GARDENA 10 roll-up automatic. Door zijn compacte afmetingen en doordat hij over 180 graden draaibaar is, past hij overal. De slang heeft een maximale lengte van 10 meter, maar je bepaalt zelf hoeveel je nodig hebt: een kwestie van even trekken en vastzetten. Na het sproeien rolt de slang zichzelf automatisch en gelijkmatig op.


Buizenstelsel
Een economische tuinbesproeiing kan nog comfortabeler en effectiever door een permanent onderaards sprinklersysteem aan te leggen. Met de Quick & Easy-verbindingstechniek van GARDENA gaat dat gemakkelijk en snel: plaats de sprinklers in gazon of perk, steek de buis in het verbindingsstuk, even draaien en klaar. In deze serie zijn ook waterstopcontacten en verzonken sproeiers leverbaar: de laatste komen automatisch omhoog zodra de kraan open gaat en zakken vanzelf weer in de grond als het sproeien klaar is. Voor elke tuinvorm en oppervlak zijn sproeiers beschikbaar.

Bij voorkeur laat je de besproeïng regelen door de automatische besproeiingsset GARDENA A 1020 Sensor. De set bestaat uit een bodemvochtigheidssensor en watertimer. De sensor wordt in de grond gestoken, de watertimer zit aan de kraan. De sensor kan de kraan uitzetten als de grond vochtig genoeg is en weer aanzetten als de aarde te droog wordt. Het is de meest efficiënte manier om zuinig met water om te gaan en geen druppel te verspillen.


www.gardena.nl 
 
 
© CPS Publications BV