DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Energiezuinig verwarmen met HR-ketel en modulerende techniek


Bij een 0-100% modulerende regeling gaat het niet om het simpel aan- en /uitschakelen van de ketel, maar juist om de verhouding tussen de aan- en uit-periodes. We spreken van 'modulatie'. Modulatie maakt een intelligente en energiezuinige regeling van de temperatuur mogelijk.

Via modulatie loopt het geleverde vermogen van de CV-ketel steeds in de pas met de warmtevraag. Zo staat de brander in de ketel vol open (100%) als de warmtevraag het grootst is, bijvoorbeeld 's morgens vóór het opstaan. Naarmate de kamertemperatuur steeds dichter bij de ingestelde temperatuur komt, wordt de brander steeds kleiner. Ook al is de kamer nog niet helemaal op temperatuur, de radiatoren beginnen dan al in temperatuur af te nemen. Is de kamertemperatuur eenmaal gelijk aan de ingestelde waarde dan is de brander al gedoofd.
In tegenstelling tot een basale aan/uit regeling schiet de kamertemperatuur dus niet over de ingestelde waarde heen (geen hysterese) en komt de ruimte veel geleidelijker op temperatuur. Ook gedurende de dag is het temperatuurverloop dankzij de modulatie veel gelijkmatiger dan met een simpele aan/uit regeling. Dat betekent niet alleen meer comfort, de modulerende regeling is bovendien zuiniger. Andere voordelen zijn: de radiatoren zijn overdag minder vaak 'heet' en in de leidingen is minder geluid van stromend water.

Normaal bedrijf: datum, tijd en temperatuuraanduiding, het vlammetje geeft aan dat ketel in werking is

Voordelen modulerende regeling
Een modulerende regeling levert de volgende voordelen ten opzichte van de conventionele aan/uit regeling:
 • meer warmtecomfort
 • energiebesparing
 • radiatoren minder vaak 'heet'
 • stiller
Nefit TopLine Compact HR-ketel
Oude generatie cv-ketels zijn niet geschikt voor een modulerende regeling. De redactie ging aan de slag met een Nefit TopLine Compact HR-ketel: een hypermoderne combiketel, die qua warmwatercomfort, warmtecomfort, geluidsniveau, energiezuinigheid en gebruiksgemak tot de top behoort. Bij aankoop is deze Nefit ketel misschien niet altijd de goedkoopste, op termijn is hij wél de voordeligste. Er is namelijk een groot verschil tussen de innovatieve TopLine en andere compacte HR-ketels. Dat wordt niet alleen duidelijk tijdens gebruik, maar al tijdens montage, waarbij het hart van de verwarmingsketel, de warmtewisselaar, te zien is. Voor de innovatieve eigenschappen van deze warmtewisselaar kreeg Nefit de European Aluminium Award. Draaiingen in het binnenste van de warmtewisselaar - Twisted Flow technologie - zorgen voor een intensieve warmteoverdracht. De kleine ketel kan daardoor een groot vermogen leveren met een hoog rendement: bij vol vermogen 109,4%. Bovendien reageert de warmtewisselaar snel op warmtevraag van de thermostaat. Deze thermostaat is aangepast op de modulerende werking van de ketel.

Grafische weergave van het dagprogramma (x-as is tijd, y-as is temperatuur)

Praktijksituatie
De ketel wordt aangestuurd door een van de Nefit ModuLine-kamerthermostaten, welke speciaal voor de Nefit HR-ketels werden ontwikkeld. In projectbouw wordt vooral de Nefit Moduline 100 toegepast, een eenvoudige thermostaat, waarop handmatig één temperatuur ingesteld kan worden (adviesverkoopprijs 51 euro). Bewoners zullen doorgaans een van de andere drie thermostaten willen, zoals de Moduline 200; deze kost slechts 24 euro meer en biedt o.a. automatische nachtverlaging. De Moduline 300 heeft een klokprogramma. Het topmodel is de Moduline 400, die een zeer uitgebreid programma biedt op basis van ruimtetemperatuur of stooklijn en bovendien een aansluiting heeft voor een temperatuurvoeler voor buiten. Elk van de thermostaten maakt gebruik van dezelfde montageplaat, zodat een type 100 in een paar seconden te upgraden is naar een van de andere typen. De montageplaat wordt via een tweedraadsaansluiting verbonden met het aansluitblok in de ketel. Via die bedrading krijgt de thermostaat ook zijn voeding.

Is een temperatuurvoeler voor buiten aangesloten, dan is een grafiek van de buitentemperatuur weer te geven

Gebruik thermostaat
In een volgend artikel zullen we nader ingaan op stooklijnen, buitentemperaturen en regelingen per vertrek, dit artikel richt zich op het gebruik van de thermostaat in combinatie met de Nefit TopLine Compact HRC30. Overigens is dit een autonome combinatie: zo is bijvoorbeeld standaard niet voorzien in een koppeling naar een domotica- of andere gebouwinstallatie. Wel voorziet het aansluitblok in de ketel in aansluitingen voor een aan/uit regeling, maar daarmee profiteert u niet van de modulerende werking en bijbehorende voordelen.
Waar traditionele thermostaten doorgaans uitgaan van de watertemperatuur in de radiatoren, meten de ModuLine thermostaten continu de temperatuur van de ruimte. We spreken van 'ruimtethermostaten'. Het instellen van de ModuLine 400 is grotendeels een eenmalige actie, die de installateur of de bewoner zelf kan uitvoeren. Rechts bevinden zich vier knoppen plus een grote draaiknop, onderaan zijn achter een klepje nog zes knoppen te vinden. Het kost even tijd om te wennen aan de menustructuur en de manier waarop de bedieningsknoppen werken: zo moet dikwijls een drukknop ingedrukt worden gehouden terwijl aan de draaiknop wordt gedraaid. Wat ook gewenning vergt is dat het loslaten van de druktoets tevens een bevestiging van de in te stellen optie tot gevolg heeft. Zodra dat eenmaal duidelijk is, is de instelling van de thermostaat kinderspel. Allereerst dienen vier basistemperaturen te worden ingesteld, bijvoorbeeld:
 • T1 nacht=16gr
 • T2 dag-laag=18gr
 • T3 dag-mid=20gr
 • T4 dag-hoog=21gr
Vervolgens wordt gekozen voor Menu > Nieuwe klokinstellingen. Houd eerst de dag-knop 1..7 (eerste van links) ingedrukt en draai tot MA-ZO; dat betekent dat de navolgende instellingen voor alle dagen van de week gelden. Houd nu de klok-knop (tweede van links) ingedrukt en stel het eerste begintijdstip in. Kies nu een van de vier ingestelde temperaturen T1..T4 door de temperatuur-knop (derde van links) ingedrukt te houden en de draaiknop te draaien. Zodra u de drukknop loslaat is de temperatuur vastgelegd en kunt u het volgende tijdstip instellen. Voor een thuiswerksituatie zijn de instellingen bijvoorbeeld:
 • 06u30 T4 dag-hoog (21gr)
 • 09u00 T3 dag-mid (20gr)
 • 17u00 T4 dag-hoog (21gr)
 • 22u30 T1 nacht (16gr)
De thermostaat zorgt er steeds voor dat de ingestelde temperatuur bereikt zal zijn op het ingestelde tijdstip. Is er geen sprake van een thuiswerksituatie, dan is bovenstaande instelling geschikt voor het weekend; is er van maandag tot en met vrijdag overdag niemand thuis, dan kiest u voor die dagen vanaf 9u00 bijvoorbeeld T2 (18gr). Verder zijn er snelinstellingen te maken voor een feestje (party-instelling), zomer/wintertijd en vakantie. Zo geeft de bewoner op van wanneer tot wanneer hij met vakantie is; gedurende zijn afwezigheid staat er 'Vakantie' op de display en is de temperatuur in huis laag. Komt hij weer thuis dan is het huis weer op temperatuur.

Achter het klepje van de ModuLine 400 zitten zes instelknoppen

Tot slot
Over de warmwatervoorziening van de combiketel is in dit artikel nog niets gemeld. De Nefit HRC30 levert 16 liter water van 40°C per minuut (CW5) voor keuken en badkamer. De verwarming van het water geschiedt met een minimum aan energie, waardoor de HRC30 ruimschoots voldoet aan de eisen van het Gaskeur HRww-label. Bovendien is een naadloze koppeling te maken met Nefit SolarLine-zonneboilers. Daarmee wordt het water voor de keuken en de badkamer tot 60% verwarmd met gratis zonne-energie. Met of zonder zonneboiler, de combinatie van de Nefit HRC30 met ModuLine thermostaat is een duurzame oplossing voor elk type woning.

Nefit TopLine Compact HR-ketel

www.nefit.nl 
 
 
© CPS Publications BV