DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Verwarming en koeling kunnen efficiënter, milieuvriendelijker en goedkoper


Het binnenklimaat wordt door meerdere factoren bepaald. Temperatuur, maar ook frisse, schone lucht spelen een rol. In een slimme werk- en/of woonomgeving zijn voorzieningen aanwezig die het binnenklimaat optimaal regelen.

Zeker met de stijgende energieprijzen wordt het energiegebruik van verwarming, koeling en ventilatie steeds belangrijker. Al tijdens de ontwerpfase van een nieuwbouwpand kan de mate van energieverbruik én -besparing worden vastgelegd. Het via het Bouwbesluit wettelijk vereiste EPc niveau is een minimumniveau. Beter mag altijd en is niet eens moeilijk, mits daar tijdens de bouw of verbouwing rekening mee gehouden wordt. Enkele factoren die helpen om de vereiste EPc (energieprestatie) norm te behalen staan in het nevenstaande kader verzameld. In traditionele werk- en woonomgevingen is er altijd maar één punt waar de temperatuur wordt ingesteld, nl. het vertrek waar de thermostaat is gemonteerd. Met domotica en gebouwautomatisering wordt het mogelijk de warmte- of koelingsbehoefte per vertrek te meten en te regelen. Wordt een raam geopend, of is er niemand in de ruimte aanwezig, dan wordt de verwarming c.q. koeling automatisch uitgeschakeld. Dergelijke voorzieningen zorgen voor warmte en koeling naar daadwerkelijke behoefte en leiden tot energiebesparing, evenals het gebruik van andere energiebronnen.

Nederland verslaafd aan het gas
Gas raakt op, olie raakt op, maar elektriciteit

Nefit warmtewisselaar en boiler voor aardverwarming (toegepast in een woning in Limburg)

Gemakkelijker en voordeliger is het om warmte uit lucht te halen. Bijvoorbeeld met een Altherma installatie, een revolutionair concept van Daikin. In de basis is Altherma een hoogrendements multi-split airconditioning-systeem met invertertechniek, aangesloten op binnenunits, LTV-vloerverwarming en/of LTV-radiatoren. Daarmee verzorgt Altherma zowel de verwarming als de koeling. Voor heet tapwater voorziet het Altherma systeem in een zonneboiler.

Het principe van Altherma wordt uitgebreid beschreven op domozine.nl (zoek op Altherma)

Regeling
De relatie van klimaat met gebouwbeheersystemen en domotica zit hem vooral in de bediening, de (automatische) naregeling, en het aanpassen aan de (veranderende) gebruikerswensen. Met een sensor kunnen verwarming en koeling tijdelijk worden uitgeschakeld, zodra de bewoner frisse lucht binnenlaat. Hetzelfde kan gebeuren met de verwarmingsradiator. Zo wordt voorkomen dat energie verloren gaat aan overbodige koeling of verwarming.

Denk in dit verband bij (ver)bouw aan sensors op ramen en deuren, aan (loze) leidingen naar de cv-radiatoren, aansluitingen voor zonwering en/of rolluiken aan de buitengevel, sensoraansluitingen voor temperatuur, luchtdruk, windmeting e.d. Een ervaren system integrator kan u hierbij ondersteunen en weet een brug te slaan tussen de terreinen van de W installateur (verwarming) en de E installateur (elektra).


Maatregelen voor verbetering van EPc
  • HR ventilatiesystemen
  • HR cv-ketels en modulerende cv-regelingen
  • energiezuinige en duurzame technieken zoals warmtepompen (met beperkte koeling)
  • zonneboilers
  • zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking (PV)
  • verwarming met CO2 neutrale natuurlijke brandstoffen zoals pellets
  • lage temperatuur verwarming (LTV)
  • geothermische warmtepompen
  • airconditioning met invertertechniek
  • regeling naar behoefte vanuit domotica/immotica


www.daikin.nl 
 
 
© CPS Publications BV