DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Domotica - a way of life


'Na een dag noeste arbeid en een lange file ben je eindelijk thuis. Je slaat het portier van de auto dicht en maakt je geen zorgen over het afsluiten en de alarmactivering. Dat gaat automatisch. In het licht van de koplampen - die vertraagd uitschakelen - loop je richting de voordeur.

Halverwege het tuinpad gaat de verlichting bij de voordeur feller branden en springt het licht in de hal al aan. Met je vingerafdruk open je het voordeurslot en zet je gelijktijdig de alarmbeveiliging uit. Eenmaal in de hal hoor je op de achtergrond je favoriete muziek al klinken. Op een beeldscherm in de muur zie je de binnengekomen privé-mail en gemiste telefoongesprekken, maar dat is voor later. Keuken- en kamerverlichting springen gedimd aan.

Zo is thuiskomen ieder keer weer een klein feest. Even uitblazend op de bank overdenk je de dag. Gelukkig kun je vertrouwen op je domotica-systeem, zodat het zonnescherm niet kapot gewaaid is tijdens de plotselinge weersomslag vanmiddag. Via SMS had je hiervan overigens al een berichtje gekregen. In de vier weken dat je nu in dit huis woont heb je geen enkel moment spijt gehad. Je weet het zeker: domotica, it's a way of life!'


Oeverloos
Er zijn 101 redenen te bedenken waarom bovenstaande nog steeds geen standaard ervaring is. Oeverloze discussies worden hierover gevoerd, vaak met veel enthousiasme, maar meer dan eens op een behoorlijk abstract niveau of met theoretisch gehalte. Zinnig, maar soms moet je gewoon je droom durven te verwezenlijken. Door te doen. Want bovenstaande is tegenwoordig prima én betaalbaar te realiseren. Zowel in nieuwbouw als in bestaande woningen.

Maar let op: toegepaste domotica vereist wel brede kennis en vaardigheid. Optimale domotica moet je niet verwachten van partijen die goed kunnen tekenen of stenen stapelen. Ga daarvoor vroegtijdig in gesprek met een domotica-specialist. Je vindt ze via branchevereniging Uneto-VNI, georganiseerd in de vakgroepen Domotica System Integrator (DSI) en ICT.


door: M. van den Boon jr., bestuurslid Uneto-VNI vakgroepen DSI en ICTwww.uneto-vni.nl 
 
 
© CPS Publications BV