DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Elux installatieconcept


Het Elux installatieconcept biedt een infrastructuur om slim, comfortabel én flexibel te wonen. Een infrastructuur die ruimschoots voldoet aan de functionele eisen van de moderne bewoner. Het concept voor deze infrastructuur is vastgelegd in de Nederlandse Technische Afspraak NTA 8044 en sluit aan op ISSO Publicatie 77.

Uit analyses van marktbehoeften en naar aanleiding van de maatschappelijke discussie rond energiegebruik, is gebleken dat de installatiebranche voor nieuwe uitdagingen komt te staan. De behoefte van de moderne bewoner aan wooncomfort en communicatiemiddelen neemt toe. In de woningen die tot nu toe werden gebouwd is geen rekening gehouden met het gebruik van alle denkbare elektrische apparatuur, regelsystemen en ICT-applicaties waar de bewoners van tegenwoordig gebruik van maken. De consument is daardoor niet tevreden met het huidige aantal aansluitpunten; oplossingen worden gezocht in de vorm van verlengsnoeren, extra stekkerdozen en uitbreiding van wandcontactdozen. Het resultaat is in veel gevallen allerminst bevredigend. De consument verwacht per slot van rekening inmiddels meer van zijn woning: een leven lang flexibel wonen, veiligheid, comfort, energiebesparing. Voor al die thema's biedt het Elux-installatieconcept de basis.


Wooncomfort
Het uitgangspunt is dat er al tijdens de bouw een dubbel leidingnet voor 230V- en ICT-installaties wordt aangebracht. De buisleidingen worden tijdens de bouw netjes weggewerkt in de wanden of plafonds. Hierdoor kan in de gebruiksfase door de gehele woning optimaal gebruik worden gemaakt van elektrische en ICT-toepassingen, zonder dat er hak- en breekwerk noodzakelijk is.

Het Elux-installatieconcept komt tot stand in de bouwfase en ontstaat eigenlijk al op de tekentafel. Door de uitgekiende infrastructuur voor elektrische apparatuur en ICT-toepassingen, wordt in het nieuwbouwhuis de basis gelegd voor intelligent, flexibel en duurzaam wooncomfort. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor externe aanbieders van diensten. Ook uit oogpunt van energie-efficiency kan het optimale uit de technische mogelijkheden worden gehaald.

Bewonerswensen
Het Elux-concept sluit nauw aan op ontwikkelingen in de NEN 1010 en het Bouwbesluit. Met de aanwijzing van de NEN 1010:2007 in het Bouwbesluit is overleg met de gebruiker over de elektrotechnische installatie een voorwaarde. Op basis hiervan moet onder meer worden bepaald hoeveel wandcontactdozen en lichtpunten per ruimte moeten worden aangebracht. Het Elux-installatieconcept biedt de ideale basis voor deze individuele invulling van de elektrotechnische installatie en maakt optimale invulling van bewonerswensen mogelijk. Niet onbelangrijk daarbij is het feit dat het Elux-installatieconcept uitgaat van een gestandaardiseerde, uniforme uitvoering. Mede hierdoor zijn tijdens de bouw belangrijke verbeteringen op het gebied van faalkosten en afstemverliezen te realiseren.


Hoe gaat het in zijn werk?
Eén van de belangrijkste bepalingen in de nieuwe versie van de NEN 1010 (2007) is dat voorafgaand aan de bouw met de toekomstige gebruiker overleg moet worden gevoerd over de elektrotechnische installatie. Er wordt onder meer bepaald hoeveel wandcontactdozen per ruimte moeten worden aangebracht. Afhankelijk van de bewonerswensen kan deze simpel of zeer luxe worden uitgevoerd.

In de praktijk betekent het dat de woning bij aanvang van de bewoning (of op een later tijdstip) kan worden voorzien van opties om sfeer en comfort te realiseren, maar ook om energiebeheer en veiligheidsvoorzieningen toe te passen. DomoZine in optima forma! Voorbeelden hiervan zijn:
 • elektrische rolluiken
 • intercom
 • deurvideo
 • zonwering
 • verwarming per ruimte
 • traplift
 • sfeerverlichting
 • alles aan/alles uit schakeling
 • elektrisch bedienbare gordijnen
 • aansluitingen voor computer in elke ruimte
 • aansluitingen voor communicatiemiddelen in elke ruimte
 • tuininstallaties
 • muziek in verschillende ruimten
Voor al deze functies in en om de woning biedt het Elux-installatieconcept de basis. Een basis voor modern leefcomfort, een woonleven lang. Met voordelen voor zowel particulieren en installateurs als woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars.

www.elux.nl 
 
 
© CPS Publications BV