DomoZine

voor industrie, wetenschap, facility, zorg, installateurs, wooncorporaties en iedereen met interesse voor technologie

 
beveiliging
bus-/embedded systems
communicatie
audio-video
toegangscontrole
energiebeheer
comfort
klimaat
advies - opleiding
zorgoplossingen


 


info voor partners en adverteerders


 


 
over DomoZine
nieuwsbrief
domotica jaargids
vakblad
agenda
DomoZine demowoning
Vakbeurs Gebouwbeheer
contact

Al 1000 Niko Home Control installaties!


(advertentie)

 

Visualisatie volgens Hevac's 1-2-3 principe


Omdat HEVAC zich niet kon vinden in de gangbare visualisatie-oplossingen ontwikkelde Koen van de Donk een eigen open-standaard variant, die zowel in utiliteitsprojecten als woningen kan worden toegepast. Koen: 'De HEVAC visualisatie is modulair opgezet, daardoor kun je in een kantooromgeving voor een sobere bediening kiezen, terwijl je met hetzelfde pakket in een residentiële omgeving een veel rijkere bediening kunt presenteren.'

'Alles zit erin, en als we iets nieuws bedenken, komt er gewoon een (software)module bij. Maar we blijven onafhankelijk, dus als een klant een voorkeur heeft voor een andere visualisatie, dan kan dat, ook al hebben we natuurlijk een voorkeur voor onze eigen visualisatie. Ik ben daar best trots op en durf te beweren dat onze visualisatie qua functionaliteit op het niveau zit van AMX en Crestron.'

Het grote touchscreen straalt rust uit: links een grote analoge klok, rechts de temperatuur en weersverwachting. 'Rust is belangrijk. Immers, het laatste wat je wilt is een scherm waar een zee van licht af komt, als je zit te eten. Een eenvoudige bediening is net zo belangrijk. De meeste visualisaties zijn heel ingewikkeld, laten (te) veel informatie op het scherm zien en werken met heel veel menu's, submenu's en subsubmenu's. In plaats van tientallen menu's telt onze visualisatie slechts een handjevol pagina's, gebaseerd op het 1-2-3 principe: 1 wat wil ik bedienen, 2 waar kan ik dat en 3 de terugmelding. Op één pagina zijn alle functies van een kamer verzameld: lichtscenario's afspelen en opslaan, klimaat met kloktijden, gordijnen etc. Zo hebben wij steeds alle verwante informatie op één pagina bijeengebracht, subpagina's zijn er niet. Wil je bijvoorbeeld de temperatuur regelen, dan tap je op de weergegeven temperatuur; er komt dan heel rustig een menu onder de standaard knoppen uit, altijd op dezelfde plaats!


Koen toont de verlichtingspagina: een plattegrond van de woonetage, waarop kleine 'lampjes' aangeven waar zich de lichtpunten bevinden. Naast de plattegrond is heel snel een scenario te kiezen door op een van de knoppen te tappen: Eten, Slapen, Televisiekijken etc. Wordt op een van de lampjes getapt dan wordt deze groter en is per lichtpunt de helderheid in te stellen: het lampje krijgt dan een soort analoge regelknop, die je vervolgens heel gemakkelijk rechtsom of linksom 'draait'. De visualisatie is zelflerend, dus de gebruiker kan de nieuwe stand zelf in een scenario vastleggen, simpelweg door het lampje vijf seconden lang aan te tappen.

Net zo gemakkelijk flitst Koen op de muziekpagina door een lijst (internet)radiostations en door zijn eigen muziekbibliotheek met liefst 40.000 nummers. Waar de meeste visualisaties voor het afspelen van muziek overschakelen naar een standaard muziekplayer, laat HEVAC zijn eigen muziekplayer zien. Koen: 'Het voordeel daarvan is, dat de omgeving op het scherm in stijl blijft en er niet ineens anders uitziet. Bovendien is onze player razendsnel.' Hij voegt de daad bij het woord en tapt een nummer aan, prompt klinkt het al uit de luidsprekers. Ook 'Fast Forward'en 'Rewind' gaan supersnel.


Bijzonder is de pagina om de lichtkleuren van de LED-verlichting samen te stellen, evenals de pagina die in een grafiek laat zien hoe het energieverbruik de afgelopen periode is geweest. Koen: 'Die verbruiksgegevens worden bijgehouden door de HEVAC Intelligente Regelaar en in Excel-formaat opgeslagen op een SD-geheugenkaartje. Zo kun je in een kantoor- en in een thuissituatie precies bijhouden waar en wanneer het energieverbuik het grootst is.' De softwaremodules, die dat mogelijk maken, liggen kant-en-klaar op de plank en kunnen in elke KNX-installatie worden geïntegreerd.


www.hevac.nl 
 
 
© CPS Publications BV